avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul Constructie Pe Terenul Meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul Constructie Pe Terenul Meu

Buna ziua.
Am cumparat un teren f0rmat din 2.5 loturi intr-un complex rezidential. Iar de curand am vazut ca vecinul nu a innumarat bine loturile si a ajuns sa isi construiasca jumatate de casa pe lotul meu.
Am incercat o discutie amiabila astfel incat sa ii vand fie tot terenul sau 1.5 loturi iar ultimul sa il schimb in alta locatie . Dar nu am reusit momentan.
Ce variante legale am in situatia data daca nu reusesc sa ajung la o intelegere amiabila?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alin1918 , utilizator 15:50, 8 Mai 2020
În funcție de buna sau reaua credință la edificarea lucrării, conform art. 581, 582 Cod Civil. Totodată, conform al. 4) 693 Cod Civil,
(4) În situația în care s-a construit pe terenul altuia, superficia se poate înscrie pe baza renunțării proprietarului terenului la dreptul de a invoca accesiunea, în favoarea constructorului. De asemenea, ea se poate înscrie în favoarea unui terț pe baza cesiunii dreptului de a invoca accesiunea.
Multumesc pentru raspuns.
In momentul in care proprietarul terenul renunta la dreptul de a invoca accesiunea.
Care ar fi modul de evaluare a terenului? Poate fi constructorul fortat sa cumpere si terenul alaturat pe motiv ca suprafata ramasa este insuficienta pentru planurile mele?

Este destul de complicat sa discutam ipotetic pe o speta concretă fara a analiza toate circumstanțele cauzei. In linii mari si raportat la ceea ce ati expus dvs, soluțiile ar fi cele antemenționate. Terenul si valoarea acestuia se evaluează de catre un expert evaluator , proba fiind solicitată si administrata in fata instantei de judecată investită cu soluționarea cauzei . O zi bună!
alin1918 a scris:

Multumesc pentru raspuns.
In momentul in care proprietarul terenul renunta la dreptul de a invoca accesiunea.
Care ar fi modul de evaluare a terenului? Poate fi constructorul fortat sa cumpere si terenul alaturat pe motiv ca suprafata ramasa este insuficienta pentru planurile mele?


Multumesc.
In situatia in care sunt indeplinite anumite conditii si se face dovada existentei acestor conditii in instanta ,
precum si in cazul in care, prin cumpararea doar a unei parcele de teren ati suferi un prejudiciu, constructorul de rea-credinta, intrucat este vorba de un constructor de rea-credinta, poate fi obligat sa cumpere tot terenul.

Dar, asa cum am spus, trebuiesc indeplinie anumite conditii, intrucat chiar si in situatia constructorului de rea-credinta, in cazul in care ne aflam in prezenta unor ingerinte in exerciţiul dreptului de proprietate cu privire la un bun imobil, trebuie pastrat un raport rezonabil de proportionalitate intre ingerinta si remediul juridic.

Prin urmare, ar trebui demonstrat juridic ca, in speta, constituirea dreptului de superficie este de natura sa reprezinte in mod evident o ingerinta majora, substantiala asupra dreptului dvs. de proprietate.

In ceea ce priveste evaluarea terenului, aceasta se face de catre un expert evaluator, iar valoarea terenului se stabileste raportat la valoarae de circulatie de la data evaluarii.


Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de comodat autentificat sau superficie? BratuIon BratuIon Detin un teren intravilan pe care vreau sa amplasez un SKID GPL,M-am prezentat la Primaria de domiciliu pentru a solicita un certificat de urbanism cu toate ... (vezi toată discuția)
Superficie costache-d costache-d Buna ziua. Va rog sa ma ajutati , am o casa cumparata pe legea 112, am un Contract de Inchiriere pe curte (curtea este la comun cu o familie) cu icral Titan ... (vezi toată discuția)
Accesiune imobiliara Dragut Dragut un fiu care construieste pe terenul unuia dintre parintii sai inainte ca acestia sa moara este constructor de rea credinta sau de buna credinta?faptul ca a ... (vezi toată discuția)