avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, Socrul meu a decedat anul acesta, soacra mea traieste si urmeaza sa faca succesiunea,are doi copii respectiv pe sotul meu si inca o fata,locuieste in provincie,as evea doua intrebari 1.sora poate ceda in favoarea sotului meu acum la succesiune?2.este necesar cadastru pentru succesiune?Multumesc .
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
liluca, utilizator
Cel mai recent răspuns: liluca , utilizator 11:47, 16 Iulie 2010
1 Da (adica ar putea sa renunte la mostenirea dupa tatal ei)
2. Nu
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
romascanu, moderator
Multumesc,atunci cand soacra mea face act de vanzare cumparare sotului daca sora a renuntat la mostenire trebuie sa mai vina sa-si dea acordul?
este clar ca este vorba de o donatie printrun act simulat de v-c, nu se plateste pretul.
Sotia supravietuitoare(soacra ) si sora sa faca acte de renuntare la mostenire, sotul dvs. sa faca act de acceptare, devine proprietar pe mostenirea lasata de defunct(tatal lui).
Cu privire la patrimoniul mamei lui (soacra dvs.) mai vorbim.
Important este ca el sa devina proprietar pe mostenirea tatalui prin acte legale ce nu pot fi atacate vreodata.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
buna ziua .
asa cum v-a recomandat si colegul, soacra dvs. si cumnata ar putea sa renunte la succesiune.
astfel, sotul dvs. va culege intrega succesiune dupa socrul dvs.
ulterior isi poate intabula partea mostenita in CF.

pt. cealalta parte a imobilului , care ii apartine soacrei dvs. , daca doreste dansa poate sa-i faca fiului sau act de intretinere .
actul de v-c sau donatia ar putea fi atacate de sora sotului dvs.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
De ce - sau pe care temei - ar putea fi atacat actul? Sora ar trebui, dupa decesul mamei ei, sa faca dovada gratuitatii, neexistand vreo prezumtie de gratuitate a contractului de v/c incheiat cu un descendent, cu exceptia cazului reglementat de art.845 C.civil (vanzarea cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente).

Sigur ca poate fi atacat, ca orice act. Problema este de a avea sanse de castig. Nu putem porni de la prezumtia (mai mult, certitudinea, dupa opinia lui trifugabriel), ca orice act incheiat de parinte cu un descendent este o liberalitate.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)