Buna ziua, Socrul meu a decedat anul acesta, soacra mea traieste si urmeaza sa faca succesiunea,are doi copii respectiv pe sotul meu si inca o fata,locuieste in provincie,as evea doua intrebari 1.sora poate ceda in favoarea sotului meu acum la succesiune?2.este necesar cadastru pentru succesiune?Multumesc .
este clar ca este vorba de o donatie printrun act simulat de v-c, nu se plateste pretul.
Sotia supravietuitoare(soacra ) si sora sa faca acte de renuntare la mostenire, sotul dvs. sa faca act de acceptare, devine proprietar pe mostenirea lasata de defunct(tatal lui).
Cu privire la patrimoniul mamei lui (soacra dvs.) mai vorbim.
Important este ca el sa devina proprietar pe mostenirea tatalui prin acte legale ce nu pot fi atacate vreodata.
buna ziua .
asa cum v-a recomandat si colegul, soacra dvs. si cumnata ar putea sa renunte la succesiune.
astfel, sotul dvs. va culege intrega succesiune dupa socrul dvs.
ulterior isi poate intabula partea mostenita in CF.
pt. cealalta parte a imobilului , care ii apartine soacrei dvs. , daca doreste dansa poate sa-i faca fiului sau act de intretinere .
actul de v-c sau donatia ar putea fi atacate de sora sotului dvs.
De ce - sau pe care temei - ar putea fi atacat actul? Sora ar trebui, dupa decesul mamei ei, sa faca dovada gratuitatii, neexistand vreo prezumtie de gratuitate a contractului de v/c incheiat cu un descendent, cu exceptia cazului reglementat de art.845 C.civil (vanzarea cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente).
Sigur ca poate fi atacat, ca orice act. Problema este de a avea sanse de castig. Nu putem porni de la prezumtia (mai mult, certitudinea, dupa opinia lui trifugabriel), ca orice act incheiat de parinte cu un descendent este o liberalitate.