avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dificultati la ridicarea popririi
Discuție deschisă în Executare silită

Dificultati la ridicarea popririi

Buna ziua.
Am o problema cu bancile :D . Am poprire pe contul curent pentru un titlu executoriu. Angajatorul a primit si el titlul executoriu si mi-a retinut, conform articolului 409 din CPC, 1/3 din salariul net. Luni voi avea in mana adeverinta cu salariul net si copie dupa op-ul prin care angajatorul a virat respectiva 1/3 in contul executorului bancar. Mentionez ca poprirea este trimisa de executor bancar de la o banca diferita de cea la care am contul curent bancar (si unde am primit si restul salariului). Acum cei de la banca unde am contul refuza sa imi deblocheze restul banilor, motivand ca nu au acordul popritorului. Si asta cu toate ca in titlul executoriu scrie clar ca retinerile se fac conform art. 409. Iar banii, restul de salariu adica, au fost virati cu explicatia tranzactiei "plata salariu".
Banca unde am contul curent spune ca, desi in titlul executoriu se face trimitere la art. 409, cel care, dupa cum stiti, reglementeaza ce % din venituri se poate retine, ei nu au ce face, nepermitandu-le normele interne (posibil sa-i intereseze mai putin de lege).
Intrebarea mea este ce pot sa fac in cazul de fata? Inca nu am depus la banca unde imi primesc salariul actele doveditoare (adeverinta salariu + copie op virament 1/3 din salariu catre executor), pentru ca de-abia luni le voi avea. Ce sa fac? Care este procedura legala? Ma gandesc ca executorul bancar ar trebui sa trimita adresa de depoprire dupa ce primesc si ei dovezile, insa asta dureaza. Pe mine ma intriga mai mult atitudinea bancii unde am contul, pe care nu ii intereseaza sa respecte prevederile legale. Eu luni le duc dovada platii si le cer in scris sa imi deblocheze contul. Iar in cazul refuzului le cer sa-mi motiveze in scris, cu trimitere la articole de lege (nu la norme interne ale bancii!) de ce refuza deblocarea contului. Procedez bine? Mentionez ca nu am cunostinte juridice, iar Codul de Procedura Civila l-am studiat online.
Va multumesc pentru rabdarea de a citi si va rog sa ma sfatuiti. Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 11:40, 3 August 2010
contestatie in 15 zile
Da, multumesc. Insa au trecut 15 zile.

Intreb si eu: cum e normal de procedat, adica daca nu cumva executorul bancar trebuia sa trimita adresa de depoprire pentru restul de 2/3 salariu? Exista vreun termen, numar de zile in care sa faca asta?
Si banca la care am contul, ei chiar nu au nici o obligatie? Adica in titlu scrie clar ca trebuie respectate prevederile art. 409 (si chiar daca nu scria...), iar eu le duc dovada ca mi s-au retinut si virat 1/3 din salariu. Ce motivatie legala au ei in a nu-mi debloca restul de salariu? E adevarat, este vreo obligatie legala de a astepta adresa de depoprire de la executor?
Multumesc.
din pacate nu este asa din cate am inteles eu , executorul a facut poprire pe salariu dar a mai infintat poprire si pe contul dvs bancar (banca nu ar retine nici un leut fara a avea de le executor poprire), deci problema trebuie discutata cu executorul (banca nu are nici o vina , ei trebuie sa respecte ordinul de executare)ptr a va retrage poprirea de pe cont sau puteti cere angajatorului sa va plateasca salarul in mana (in caz ca executorul nu vrea sa va ridice poprirea de pe cont) sunt obligati cei de la serviciu sa faca acest lucru
la intrebarea legata de banca ei nu pot sa va ridice poprirea de pe cont sub nici o forma pana cand nu face acest lucru executorul
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
ContSters157635, utilizator
Sa va mai povestesc ultimele lucruri bifate in treaba asta:
- am luat de la angajator o adeverinta in care se mentioneaza ca pana la stingerea datoriei ei imi vor retine 1/3 din salariul net si vor vira acea suma in contul mentionat de executor
- tot de la angajator am luat copie dupa ordinul de plata prin care s-a virat prima "transa" de bani
- am trimis copie dupa respectivele hartii pe adresa executorului bancar, cu confirmare de primire (am primit confirmarea). Am anexat cerere sa mi se depopreasca sumele primite de la angajator in contul poprit, pe care sume exista mentiunea "drepturi salariale".
Pe 28 iulie vad ca este semnata confirmarea de primire. Acum intrebarea: cat timp poate lasa executorul sa treaca pana sa trimita adresa de depoprire pentru sumele primite cu titlu de "salariu"? Sper ca nu e la latitudinea executorului :O Este pe undeva mentionat in codul fiscal un termen? Va rog sa ma ajutati. Multumesc!
Mentionez ca doamnele executor sunt nesimtite (sa ma scuze colegii lor de bransa) in sensul ca niciodata n-am putut da de cea care se ocupa de cazul meu, iar colega ei de birou "nu stie nimic", nu poate prelua vreun mesaj si nici nu-mi poate da un numar de mobil al celeilalte.
Va multumesc
In cazul popririi termenul de 15 zile este valabil pentru fiecare suma. Ati pierdut un termen, nu-i bai. Mai vine unul.

Alte discuții în legătură

Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)
Executare silita PaulMarica PaulMarica buna seara, va rog sa imi dati un sfat in legatura cu urmatoarele: am un credit aflat in executare silita, s-a facut poprire o treime din salariul sotiei ... (vezi toată discuția)
Poprire peste limita legala leus leus va rog un sfat in urmatoarea speta: - exista o poprire pe contul bancar si adresa catre serviciu.Intretimp la banca a mai sosit o o poprire pentru o amenda ... (vezi toată discuția)