avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit pfa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit pfa

daca am incheiat un contract de prestari servicii inainte de aparitia oug 58 pe 2010 dar plata se face acum cum va fi impozitata aceasta suma in cond in care sa presupunem activitatea este considerata dependenta? cu impozitul de la data incheierii ctr sau cel de la data platii?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 23:00, 16 Iulie 2010
Avand in vedere ca:
- venitul net din activitati independente se stabileste prin diferenta dintre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. (art.48,alin (1) Codul fiscal,
si ca:
- venitul brut cuprinde "sumele incasate...din desfasurarea activitatii" (art.48, alin(2) Codul fiscal,

numai asa putem deslusi sensul intrebarii dvs. (= Veniturile din activitati independente se impoziteaza numai pentru sumele incasate? Raspuns: DA !)

punctul meu de vedere fata de intrebarea dvs in integralitatea ei este:

- Codul fiscal prin normele sale (HG 44/2004) prevedea si inainte de OUG 58/2010, criterii care definesc faptul ca o activitate este independenta ( criterii cum ar fi: "libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului desfasurarii activitatii, riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul, activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti...").

Acum , OUG 58/2010 transpune in Lege (intr-o forma indubitabila) ceea ce se specifica si in Norme inainte de 01 iulie 2010).

CONCLUZIE fata de intrebarea dvs. :
- se poate face reincadrarea activitatii dvs. chiar si inainte de 01 iulie 2010 (data intrarii in vigoare a OUG 58/2010);
- dar (dupa parerea mea) organul de control va aplica efectiv, in mod firesc, reancadrarea activitatii din independenta in dependenta ( sigur, numai daca este cazul) incepand cu data de 01 iulie 2010. Daca s-ar aplica retroactiv ar fi bai mare !

OUG 58/2010 spune : "beneficiarul de venit", iar venitul este (conform art.48) suma incasata... deci daca ati incasat venitul dupa 01 iulie 2010 si va incadrati in criteriile care permit organului fiscal sa va reconsidere activitatea, din independenta in dependenta, atunci vi se va aplica OUG 58/2010, adica impozitarea activitatii independente ca si activitate dependenta cu toate contributiile platite solidar de dvs. si de asa zisul angajator !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - dupa data de 1 iulie elena091970 elena091970 pe langa serviciul pecare il am zilnic 8 ore mai am si un PFA deoarece lucrez partt-time la provident ca altfel nu te accepta si nu stiu cum o sa fac dupa ... (vezi toată discuția)
Pfa it unic client ue. dependent sau independent? marius1975_2 marius1975_2 Sunt PFA IT (norma venit). Am un unic client din UE. Lucrez de acasa, mai merg acolo pentru o saptamana de cateva ori pe an (dar nu primesc diurna). Poate fi ... (vezi toată discuția)
Contract de comision Silvia Dumitru Silvia Dumitru Avem incheiate contracte de comision cu diverse persoane fizice.Adica noi fiind o firma prestatoare de servicii auto, diversele persoane fizice ne aduc clienti ... (vezi toată discuția)