avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa - dupa data de 1 Iulie
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa - dupa data de 1 Iulie

pe langa serviciul pecare il am zilnic 8 ore mai am si un PFA deoarece lucrez partt-time la provident ca altfel nu te accepta si nu stiu cum o sa fac dupa data de 1 iulie,stie cineva ce se aude cu pfa-urile? platesc impozit 10% retine la sursa
Cel mai recent răspuns: cpatenta , utilizator 19:47, 13 Iulie 2010
Veniturile PFA vor fi impozitate ca si veniturile din salarii. ;)
Vor fi impozitate.
Din cate se intelege dvs. aveti contract de munca la PROVIDENT pentru o perioada de 8 ore /zi a carui valoare presupun ca este pentru salariul minim pe economie, dar aveti deschisa si o PFA conform OUG 44/2008 pe acest PFA aveti un contract tot cu PROVIDENT , PFA pe care primiti , in fapt , diferenta de salariu. In contextul ultimei modificari a Cidului fiscal ( Legea nr.571/2003) incepand cu data de 01` iulie 2010 este o solutie foarte proasta, pentru ca incepand cu data de 01 oiulie 2010 veniturile ibtinute din contractul pe PFA cu acelasi PROVIDENT vor fi recalificate din venituri obtinute din activiati independente in venituri din activitati dependente, cu alte cuvinte vor fi considerate venituri din salarii care se vor impozita corespunzator d.pv. al contributiilor sociale ( FNUASS, CAS, Fondul de somaj, angajat, angajator,etc, raspundere solidara angajat /angajator)

CE E DE FACUT ?
Daca in'adevar contractul de munca si contractul part time este facut pe aceasi firma ( in cazul dvs. pe PROVIDENT) atunci incepand cu 01 iulie 2010 va trebui sa renuntati la PFA si sa faceti un singur contract de munca pt intreaga suma. Acum legea este f clara.

ATENTIE: spuneti ca platiti impozit pe PFA "10% la sursa"...
RETINETI : impozitul pe venitul din activitati independente ( in cazul dvs. din PFA) este de 16%, vi s-a oprit 10% la sursa pentru c aprobabil aveti o CONEVNTIE CVILA, dar ar trebui ca pentru veniturile ralizate in anul precedent ( de exemplu 2009) si pentru care vi s-a retinut 10% la sursa, in 2010 pana la 15 mai sa depuneti declratatia 200 - privind impozitul pe venit pentru a plati diferenta de impozit de pana 16 %( 16-10=6%), alaturi de impozitul pe venit de 16 % mai datorrati CONTRIBUTIA LA FONDUL NATIOANL UNIC DE SANATATE - FNUASS) in cota de 5,5% aplicata asupra venitului net obtinut in anul 2009 (venitul net = venitul brut - cheltuieli) Ar trebui sa tineti si contabilitate in partida simpla in situatia in care impozitarea dvs. nu se face pe baza de norme de venit, etc....)
Buna ziua

acum am citit si eu oug 58 si sa inteleg ca toate pfaurile vor fi impozitate ca salariile sau doar cele care lucreaza cu o firma?eu de exemplu fac comert...o sa platesc si contributii si daca da la ce suma si lunar?sau am inteles eu din prima parte ca anumite activitati independente devin dependente gen agentii imobiliari sau cei de vanzari care lucreaza tot intr-o firma?
Dvs. daca faceti comert, ( probabil ca sunteti inregistrat cu un PFA), nici nu se pune problema in a va reancadra activitatea dvs. indpendenta in activitate dependenta , mai ales ca nici nu exista persoana juridica fata de care sa fiti considerat ca ati fi dependent.
Problema reincadrarii activitatii independente ca si activitate dependenta se pune la acele PFA -uri care ( de regula presteaza servicii) au un singur contract de prestari servicii cu o sigura persoana juridica si care incaseaza , chiar si pe factura, o data pe luna o suma fixa de bani de la acea persoana juridica, dar nu au propria masina, propriul calculator, propriul sediu, etc. si prin urmare pot fi incadrate cu usurinta la conditiile din OUG 58/2010Deci nu este cazul comerciantilor persoane fizice .
Referitor la contributiile datorate de persoanele care desfasoara activitati independente, legea este neclara, precizand obligativitatea platii contributiilor ( CAS, FNUASS, somaj) la un nivel de venit minim de max 5 salarii medii brute pe economie, dar nu se spune pe an , lunar,... Eu cred ca este vorba de a plafona plata contributiilor pentru activitatile independente care depasesc valoarea a 5 salarii medii brute pe economie lunar. ( Adica daca am un venit lunar din activitati independente de 15.000 lei atunci contributiile le platesc numai la nivelul de 5 salarii medii brute pe economie adica la aproximativ 10.000 lei.

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)