avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

Buna seara,

ma confrunt cu urmatoarea situatie si am nevoie de niste sfaturi din partea unui avocat. M-am casatorit pe 02.05.1998, iar pe 31.03.1999 am nascut un baietel. In acelasi an , 20.08.1999, sotul meu m-a parasit motivand ca "e tanar, vrea sa-si traiasca viata si s-a cam saturat sa schimbe scutece si sa spele biberoane". Ok, nu-i nimic se intampla si la altii, mi-am spus :((. Din acel moment sotul meu nu a contribuit cu nimic pentru intretinerea copilului. In aprilie 2003 am dat divort si am castigat custodia copilului, iar fostul sot a fost obligat sa plateasca pensie alimentara. ( divortul a durat 3 luni, timp in care el a adus adeverinta de salariat si a depus-o la dosar, apoi si-a dat demisia de la locul de munca si nici in ziua de astazi nu s-a mai incadrat cu carte de munca; el lucreaza de atunci, dar "la negru"). Desi am hotarare judecatoreasca definitiva nici pana in ziua de astazi nu a platit nimic. Cand baiatul a crescut , cam pe la 8 - 9 ani, fostul sot a avut pretentia sa vina sa-l vada, sa-l ia cu el in toate vacantele etc (desi nu avea hotarare judecatoreasca pentru asta). I-am replicat, "ok, obtii hotarare vii si il iei, si eu am hotarare judecatoreasca si nu primesc nici un ban pentru pensie alimentara .... " (alocatia e de 60 RON, iar eu si parintii mei am depus toate eforturile sa-l crestem pe copil fara sa avem nevoie de aceasta alocatie). Am crezut ca totul s-a incheiat cu aceasta discutie, dar pe 01.08.2009 , cand eram in concediu la mare cu baiatul, a venit impreuna cu un prieten de al sau si pe peron, in gara Constanta , m-a luat la bataie (el singur, prietenul numai a privit ... B-) ), de fata cu toata lumea, si desigur prin spiritul romanesc, nimeni nu s-a bagat , toti au privit ca la circ ... Am fost la IML, am scos certificat medico-legal , si pe 25.08.2009 am depus plangere la politie, una pentru neplata pensiei alimentare, cealalta - asa a hotarat angajatul MAI - pentru agresiune fizica. Nici pana in ziua de astazi nu s-a rezolvat nimic, daca timp de 6 ani copilul meu nu a primit alocatie pentru ca eu nu am declarat nimanui acest lucru, acum desi am declarat la politie tot nu primeste pensia de alimentara (iar pe 25.01.2010 am facut sesizare la MAI , cum ca au trecut 5 luni si nu am nici un raspuns; pe 01.04.2010 am fost la procuratura in audienta la procurorul de serviciu) . Am fost sunata sa ma prezint pe 10.06.2010 la politie impreuna cu copilul ca sa depuna martuire (singurul martor in dosarul de agresiune fizica ) si am fost asigurata ca marturia lui se va face in fata unui asistent social, cand am ajuns .... surpriza, domnul procuror nu a adus asistentul si mi-a replicat "doamna X eu am crezut ca o sa ne intelegem asa .... " :-/ , "cum adica asa? m-ati asigurat ca totul va fi conform legii si acum imi spuneti sa fac intelegere ???? eu nu fac intelegere cu politia/procuratura, eu vreau sa fie totul facut conform legii X-( " si atunci distinsul domn procuror m-a dat afara din birou, si atat... Cui sa ma mai adresez ? Guvernului ? Presedentiei ? CEDO? Cui sa-i mai spun? Pur si simplu plangerile mele nu se mai rezolva .... Mai sunt cam 5 saptamani si cred ca am sa-i transmit domnului procuror o felicitare in care ii voi scrie ca ma bucur ca sarbatorim 1 anisor de cand avem in sertarele dumnealui cele 2 dosare ... :vishenka:
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters143925, utilizator
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 15:53, 18 Iulie 2010
1) ptr nerespectarea hotararii judecatoresti in care fostul sot a fost obligat sa contribuie cu o anumita suma ptr intretinerea copilului deschideti actiune penala ptr ABANDON DE FAMILIE (adresati-va unui avocat , cheltuielile de judecata si onorariu avocatului vor cade in sarcina fostului sot)
2) ptr agresiune fizica adresati-va inscris la prim procurorul de la procuratura unde se afla dosarul dvs in lucru ptr urgentarea dosarului si ptr al sesiza in legatura cu comportamentul procurorului care are dosarul dvs in lucru ( sa stiti ca de obicei da ,,roade'' acest lucru''
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters157635, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

va multumesc mult pentru raspunsuri, dar situatia se pare ca e cu totul alta. Hotararea de divort e definitiva. Am luat legatura cu doamna avocat care m-a reprezentat la procesul de divort si mi-a comunicat ca neplata pensiei alimentare nu mai e un "caz civil" ci se considera unul "penal" (imi cer scuze daca am scris vre-o afirmatie gresita, dar asa mi s-a explicat si mie :rtfm: ...). Prin urmare am fost indrumata catre circa de politie, ceea ce am si facut. Imediat dupa sesizarea facuta la MAI (25.01.2010) am primit cam la 14 zile o instiintare de la Politia Judeteana , orasul X .... , cum ca toate informatiile si intrebarile pe care le am sa le adresez Procuraturii orasului X, pentru ca cele 2 dosare tin de competenta dumnealor. Am solicitat imediat informatii de la procuratura in cauza, nici un raspuns, la sfarsitul lunii martie am solicitat sa fiu programata de urgenta in audienta la procuratura, nici un raspuns . Cand i-am anuntat , tot in scris, ca daca nu sunt primita in audienta voi prezenta cazul in mass media, am fost programata pe 01.04.2010 (am dovada la ceea ce scriu). Am ajuns in audienta ... surpriza , cele 2 dosare nici nu existau acolo, ele fiind in continuare la sectia de politie, cei de la procuratura nici nu stiau despre ce vorbesc eu ... X-( . In sfarsit pe la 15 -20 aprilie primesc un raspuns in scris din partea procuraturii cum ca dosarul pentru pensie alimentara e in lucru (deci se lucreaza la acel dosar de aproape 1 an de zile .... :yawn: ), iar pentru agresiune fizica dosarul nu se poate finaliza pentru ca martorul (copilul meu adica, care e minor, are 11 ani) nu a depus marturie, deoarece locuieste in Bucuresti ... #-o . OK, daca asa stau lucrurile, mi-am spus, atunci merg iarasi la politie cu copilul sa depuna marturie.... Primesc pe 18.05.2010 confirmarea din partea politiei sa vin pe 10.06.2010 cu martorul, acestia asigurandu-ma ca totul se va desfasura conform prevederilor legii ... si cand ajung acolo , am primit raspunsul pe care l-am prezentat in mesajul anterior. M-am enervat X-(, si cu bun simt i-am solicitat procurorului sa-mi arate si mie citatia prin care fiul meu a fost chemat in acest interval de timp sa depuna marturie, iar noi nu ne-am prezentat ... B-) . Desigur rasunsul a fost ... ca m-a dat afara din birou .... Ce sa fac? Sa mai fac o sesizare la MAI ? Cred ca e inutil ... Cand ma intalnesc cu fostul sot, ce-i drept foarte rar, imi replica " si ce daca m-ai reclamat la politie, vezi ca nu imi fac nimic ... :D " . Si asta cam asa e ... Acum cu acordul autoritatilor fostul sot nu plateste pensia alimentara .... Ce mai pot face?
Da...."traim in Romania,si asta nu mai e de mult o scuza".
Si culmea ca asemenea cazuri se intampla tot mai des si nimeni nu ia masuri.
In tara asta daca nu ai bani esti un "nimeni".
Ma ingrozeste gandul ca sunt pe cale de a divorta,nu imi pot permite un avocat iar sotul meu ma ameninta ca o sa imi arate el ce inseamna divort...o sa ma plimbe pana o sa ma satur,iar la pensie alimentara ptr cei doi copii sa nici nu ma gandesc(el nu are venit,nu munceste,sta la maica-sa acum,deci mi-a spus clar ca ii vor lua praful de pe toba).
Cand aud asemenea cazuri ma cam ingrozesc de ce va urma...dar sunt fata mare si nu am sa ma las invinsa de un sistem viciat:).Ptr linistea copiilor mei merita orice efort.
Si mai e ceva....aici,pe acest forum am gasit Oameni care m-au ajutat,m-au sfatuit si asta imi este de un real folos.
Ptr asta nu pot decat sa multumesc!
Bafta tizo!;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala DIMAGEORGIANA DIMAGEORGIANA Buna seara, Am terminat divortul si in sentinta de divort se specifica, printre altele, ca fostul sot trebuie sa plateasca pensie alimentara, copilului ... (vezi toată discuția)
Divort ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua Sunt Daniela P.am un copil de 5 ani , in data de 1 august 2012, am bagat actiunea de divort. De la acea data am locuit cu copilul la parintii mei, ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar cristibox cristibox Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a ... (vezi toată discuția)