avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj ... dupa o viata de chin...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj ... dupa o viata de chin...

Buna Ziua,

Am citit cateva din problemele legate de partaj care au mai fost postate pe forum, dar nu am gasit un raspuns la problema mea.
Dupa 30 de ani de calvar, mama mea a hotarat sa divorteze. Tatal meu a fost si este un om extrem de violent si de agrsiv, ne-a amenintat de nenumarate ori ca ne va omori, iar pe mama mea a batut-o inca din prima saptamana de casatorie si a continuat pana in prezent. Anul trecut s-a pronuntat divortul dupa o serie de alte scandaluri si batai. El a cerut divortul pe motiv ca vrea sa isi traiasca viata si sa se recasatoreasca dar in acelasi timp vrea sa "o vada moarta" pe mama mea, dar nu s-a prezentat la divort de mai multe ori...dupa mai multe infatisari s-a pronuntat divortul. In cadrul divortului, eu si fratele meu nu am putut sa depunem marturie pe motiv ca suntem majori, iar vecinii sau colegii de servici ai mamei mele nu au vrut sa fie martori la proces tocmai pentru ca cunosc violenta tatalui meu si se tem de reactia lui.
Dar divortul s-a pronuntat si de mai bine de un an locuiesc impreuna, mama fiind spusa in continuare aceluiasi tratament violent, si i se interzice sa gateasca si chair sa foloseasca baia.
Apartamentul a fost dobandit in 1990 dupa casatorie, deci ar trebui sa aiba amandoi drept asupra lui. In timpul casatoriei, tatal meu a avut un venit mai mare decat cel al mamei, desi au lucrat la aceiasi societate. In prezent, apartamentul s-a deteriorat foarte tare pentru ca in momentele lui de violenta a spart pereti, usi, a debransat apartamentul de la caldura (fara acordul mamei mele) iar pe timp de iarna a aparut igrasie si peretii s-au innegrit...Eu si fratele meu nu mai locuim in acest apartament de cativa ani, dar avem domiciliul stabil pe aceasta adresa.

Intrebarea mea este urmatoarea: Ne putem folosi in vreun fel de comportamentul lui violent pentru a il scoate din casa? Sau, tinand cont de faptul ca apartamentul s-a deteriorat si implicit valoarea lui de vanzare a scazut, putem cere o parte mai mare din apartament (adica sa nu se imparta pe jumatate la doi)? Iar daca apartamentul este totusi impartit in mod egal celor doi soti, si el nu va dori sa vanda partea lui din apartament cum vom putea sa il silim sa vanda partea lui?

si inca o intrebare: pentru actele de violenta si de teroare la care am fost supusi eu si fratele meu, putem sa ii cerem despagubiri, sau putem cere decaderea lui din drepturi?

In ce conditii se poate cere o evaluare psihologica? Pentru ca , din cate am citit eu pe net, aer simtomele unui alcolic..Problema este ca are un comportament violent si atunci cand este treaz si de foarte mutle ori ne aduce acuzatii care nu au nici o legatura cu realitatea...isi creaza scenarii in capul lui pe baza carora considera ca meritam sa fim tratati asa...de cativa ani sustine ca nu suntem copii lui...

Povestea este lunga si complicata, dar v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa ma sfatuiti in legatura cu partajul.

Multumesc,
Catalina


Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 15:48, 10 August 2007
urata situatie, totusi apartamentul este comun pana nu se cere partajul unde fie se atribuie unuia dintre ei care va plati partea celuilalt fie se partajeaza in natura daca este posibil..... totusi sa il obligi sa vanda partea lui nu prea poti dar o poti vinde tu pe a ta....., cel mai sigur este ca mama voastra sa se mute de acolo.....e munca de o viata dar totusi mai mult conteaza viata in sine.......voi nu prea puteti cere despagubiri, eu nu vad cum dar totusi puteti vorbi la protectia copilului....dar daca sunteti majori....puteti totusi incerca......
cat despre simptomele pe care le prezinta....familia poate cere un control medical dar oricum veti obtine cel mult o internare temporara......:(
Din ce povestesti se deduce cu certitudine ca tatal vostru e bolnav.
Imi dai dreptate?
Daca da, atunci trebuie sa iti pui intrebarea: ce se face cu un om bolnav? Cred ca trebuie sa iei legatura cu un medic. In felul asta vei rezolva 2 probleme. 1. daca el va colabora catusi de putin ar putea sa se amelioreze si sa-si schimbe comportamentul si 2. vei avea probe ca datorita comportamentului agresiv a distrus apartamentul si va chinuit si pe voi.
Merci pentru raspuns...Sa inteleg ca pot fi doua situati: or apartamentul sa ii ramana lui si sa il despagubim noi, sau sa ne ramana noua si sa ii dam lui bani...Mami ar vinde partea ei, dar cum poti sa vinzi jumatate de apartament, sau mai exact cine ar cumpara asa ceva...
Am dicutat mai demult cu un psihiatru...mi-a spus sa apelez la politie...cand ne face probleme sa sunam la politie si sa se ocupe ei, pentru ca este un om matur si daca nu realizeaza cat rau ne face si ca are nevoie de ajutor, nu poate fi pus in camasa de forta si dus la doctor...
dupa ce face ceea ce face, spune ca noi suntem de vina pentru ca s-a comportat asa si ca "nu este mare lucru" ce a facut el...ca a bautut-o pe mami sau ca a spart ceva prin casa...
Va multumesc pentru raspunsuri
Din pacate nu sunt multi psihiatri buni in Romania. Un medic caruia ii pasa trebuia sa aiba un alt raspuns. E clar ca un om bolnav are nevoie de ajutorul unui medic. Politia ce poate sa-i faca unui om bolnav? Il insanatoseste daca il ia la sectie si il zguduie? Sau ii administreaza amenzi pana se vindeca?
Un psihiatru care sa se implice, consultat cu 30 de ani in urma ar fi schimbat viata voastra.
Este posibilitatea ca apartamentul sa fie vandut si impartiti banii conform partajului.
Sau daca vinde doar mama ta partea ei, probabil se gaseste cineva sa o cumpere (probabil cu un pret mai mic) care stie cum sa-i faca viata "frumoasa" tatalui tau si astfel de voie de nevoie sa-si vanda si el partea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot violent skeptic skeptic Va scriu in speranta de a-mi da cateva sfaturi, cu privire la demersurile ce trebuiesc indeplinite in cazul unui divort al parintilor. Situatia se prezinta ... (vezi toată discuția)
Contract uzufruct AlexandraDD AlexandraDD Buna seara , Eu si fratele meu detinem in procent egal un apartament cu trei camere in Bucuresti in urma succesiunii facute dupa decesul mamei noastre. La ... (vezi toată discuția)
Divort dificil ? un tata alcoolic, o mama bolnava si un apartament de impartit AlexSf AlexSf Cum sa procedam in urmatoarea situatie ? Eu am 22 de ani, sunt student dar si muncesc, mama este bolnava si are nevoie de liniste, deci trebuie sa ramana cu ... (vezi toată discuția)