avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carnet de munca ; somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carnet de munca ; somaj

buna seara, am si eu o rugaminte, daca se poate sa-mi spuna si mie cineva cat se plateste acum la carnet de munca, daca depui tu singur bani, ptr salariul minim, care este suma exacta, daca se poate.

as dori sa mai stiu daca somajul se considera ca si ani de vechime cand se
calculeaza pentru pensie.

va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 19 Iulie 2010
Pentru a avea stagiu de cotizare pentru pensie , trebuie sa faceti un contract de asigurare cu Casa de pensii in a carei raza teritoriala aveti domiciliul.

Somajul consitituie stagiu de cotizare asimilat care se ia in considerare la Pensie.
pentru suma pe care o asigurati prin acel Contract platiti lunar 31.3%
- la un slariu minim de: 600 x 31,3% = 188 lei lunar
- puteti sa va asigurati si la sume mai mici: 10 lei x 31,3% = 3 lei
Acest Contrac va confera vechime DOAR pentru pensie
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie facultativa (asigurare in sistemul public) DAN P DAN P As dori sa ma inscriu facultativ in sistemul public de pensii si as dori sa stiu cat platesc la valoarea de venit asigurat (10.5 sau 31.3) (vezi toată discuția)
Plata contributie cas "din mana' Vioreld Vioreld buna ziua. am o ruda care nu mai munceste momentan si stiam ca poti plati la casa de pensii personal contreibutia ca sa mearga in continuare vechimea. as dori ... (vezi toată discuția)
Pensie gabytza maria gabytza maria Mama nascuta la data de 23 septembrie 1953 are o vechime de 9 ani si 8 luni.Poate beneficia de pensie dupa noua lege a pensiilor???????? (vezi toată discuția)