avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune(cerere) proces paternitate si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune(cerere) proces paternitate si pensie alimentara

Buna seara,

In urma unei relatii de concubinaj, acum 4 luni s-a nascut fetita mea Catinca Maria...inainte de a naste, tatal ei a plecat din tara, dar mentinand relatia...la nastere a trebuit s-o declar pe numele meu, cu linie la numele tatalui...ulterior nasterii, tatal copilului a revenit in tara, dar ne-a parasit si pana in acest moment nu a vrut sa mearga sa recunoasca copilul prin diverse amanari...i-am oferit cea mai simpla varianta, aceea cu declaratia de recunoastere si cea de renuntare a drepturilor asupra copilului, oferindu-i la randul meu declarartie de renuntare la orice pretentie materiala; insa din pacate a refuzat, spunand ca-l va recunoaste cand va vrea el....
consider ca e momentul sa il actionez in judecata, insa , dat fiind ca sunt singura, nu am nici un ajutor de nici un fel de nicaieri,si ramanand si fara postul de Director Administrativ la Okaidi, imediat dupa finalul concediului medical legal pentru nastere, nu-mi permit un avocat...aici vin si va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un model de cerere, sau actiune pentru intentarea procesului, in care ma voi apara singura....
stiu ca trebuie depusa la judecatoria de sector unde are tatal domiciliul in buletin, ( aici e alta poveste, ca nu mai sta acolo, si nu stiu unde il voi cita), stiu si ca trebuie sa o depun in numele copilului meu, dar nu am ce e mai important: textul actiunii :(
Va multumesc anticipat,
Cu stima,
Anca Barzan
Cel mai recent răspuns: ancaruxandra , utilizator 13:28, 20 Iulie 2010


DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnata .................. (numele si prenumele) reprezentantului legal al reclamantei) domiciliata in localitatea ................, judetul ............., str. .............., nr. ......, etajul ...... apart. ......, in calitate de reprezentanta legala a fiului meu minor ....................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe .................... (numele si prenumele paratului), domiciliat in localitatea ................, judetul ..............., str. ................, nr. ......., etajul ......., apart. ........, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa stabiliti ca sus-numitul minor este copilul din afara casatoriei al paratului si sa-l obligati pe acesta din urma sa-mi plateasca cheltuieli de judecata si onorariu de avocat. Va rog, de asemenea, sa dispuneti comunicarea hotararii de admitere a prezentei actiuni la Serviciul de stare civila al .................... pentru a opera mentiunea stabilirii filiatiei in actul de nastere.



Motivele actiunii sunt urmatoarele:

In fapt, paratul a convietuit cu mine cu incepere de la ............. si pana la ............ Din aceste relatii s-a nascut la data de .............. copilul nostru ......................... a carui nastere a fost inregistrata in registrul Serviciului de stare civila de pe langa Consiliul Local al ..................... sub nr. ............... din ................... In actul de nastere intocmit cu aceasta ocazie, s-a trecut numele meu ca mama, iar in ceea ce priveste tatal s-a trecut mentiunea necunoscut. De la nasterea copilului si pana la data la care paratul a incetat sa convietuiasca cu mine, acesta din urma s-a comportat/ nu s-a comportat ........./ ca tata al copilului, ingrijindu-se de cresterea si intretinerea lui si oferindu-i mijloacele necesare in acest scop.

Dat fiind ca perioada de concepere a copilului coincide cu perioada de convietuire a paratului cu mine si tinand seama de faptul ca paratul s-a comportat timp de ani ca tata al copilului meu, sunt intrunite conditiile necesare pentru stabilirea paternitatii. In ceea ce priveste termenul de introducere a acestei cereri, mentionez ca ea este facuta inauntrul timpului de un an de la data la care paratul a incetat sa mai convietuiasca cu mine si sa mai intretina pe copil.

In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 56, art. 59 si art. 60 din Codul familiei.

Inteleg sa ma folosesc de interogatoriul paratului - care urmeaza a fi citat cu aceasta mentiune - de proba cu acte, si anume de certificatul constatator al nasterii fiului meu si de scrisorile paratului prin care recunoaste paternitatea copilului, precum si de dovada cu martori pentru care propun pe:

1. ....................................... (numele si prenumele martorului), din localitatea ............, judetul ............, str. .................. nr. ....., etajul ......, apart. .......;

2. ....................................., din localitatea ............., judetul ........., str. ................., nr. ......, etajul ......, apart. .......;

3. ....................., din localitatea .............., judetul ........., str. ..............., nr. ......, etajul ......., apart. ........

Depun prezenta cerere, precum si copii de pe actul de care inteleg sa ma servesc, in dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si altul pentru a fi comunicat paratului.



Semnatura reclamantei,

......................



DOMNULUI PRESEDINTE AL .............................

Filiaţia faţă de tata se stabileşte prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească. Dispoziţiile egale în materie arată că recunoaşterea se realizează prin intermediul declaraţiei făcută de tată la serviciul de stare civilă sau odată cu înregistrarea naşterii, ori după această dată In vederea stabilirii paternităţii din afara căsătoriei, copilul are dreptul la introducerea unei acţiuni cu acest scop, la instanţa judecătorească. Având în vedere incapacitatea sa generala datorată vârstei şi, deci, lipsei discernământului necesar, mama sa poate porni acţiune în numele copilului .

Există două cazuri de stabilire a filiaţiei faţă de tată din afara căsătoriei şi anurne:

· recunoaşterea voluntară a paternităţii;

· pronunţarea judecătorească.

Formele în care se face recunoaşterea filiaţiei faţă de tată a copilului născut în afara căsătoriei sunt următoarele:

· declaraţia tatălui făcută la serviciul de stare civilă, odată cu înregistrarea copilului;

· prin act autentic;

· prin testament.
Termenul de exercitare a dreptului de a stabili paternitatea unui copil din afara casatoriei curge de la nasterea aceastuia si este de 1 an .

Competenta teritorial si material e judecatoria in a carei raza teritoriala se situateaza domicilul paratului.
Buna ziua,

Va multumesc din suflet, o voi printa si voi merge sa o depun..Indraznesc sa va mai intreb daca atunci cand depun cererea aceasta, mai trebuie si alt act de natura juridica, specific.?

Multumiri,
Cu stima, Anca Barzan
Doamna Stoica,
Eu va multumesc pentru raspuns, dar inafara de varianta sentintei judecatoresti, NU MAI AM alte solutii...am scris in postul meu ca nu vrea prin metode amiabile :)


Cu respect,
Anca Barzan
Luati in calcul si faptul ca odata stabilita paternitatea copilului si obligarea tatalui la pensia alimentara, tatal are aceleasi drepturi asupra copilului ca si dv. Astfel va poate solicita program de vizita cu luarea minorului la domiciliul sau.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitati ContSters106474 ContSters106474 Buna ziua...Am trait in concubinaj timp de 14 ani fara ca aceasta sa fie divortata. In acest timp a rezultat un copil care acum are 8 ani iar concubina mea a ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)