avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa peste hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa peste hotar

Buna ziua,

As avea nevoie de o informatie. In anul 1970 am cumparat cu chitanta de mana un teren impreuna cu un vecin (400 mp), pe care l-am impartit in 2(cate 200 mp fiecare). Anul trecut am obtinut toate actele si am facut cadastrul ,iar dupa ce am facut cadastrul am vazut ca vecinul are casa construita din 1995 in curtea mea (50 cm*20m = 10 mp pe toata lungimea terenului), cu 2 geamuri care dau in curtea mea.Nu are nici macar o aprobare de la mine prin care sa ii permit constructia pe hotar sau pe terenul meu.Nu mi-am revendicat terenul de dragul pacii intre vecini,insa pentru a bloca vederea in curte la mine am pus pe o schela metalica o planta agatatoare. Planta s-a intins si pe casa lui , moment in care a fost taiata de la nivelul geamului , spunand ca nu are lumina din cauza plantei mele . Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa rezolv situatia cu casa din curtea mea plus blocarea geamului si daca in justitie as avea sanse de castig(sa imi plateasca terenul sau sa imi cedeze teren din curtea lui). Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
blkegl, utilizator
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 09:43, 20 Iulie 2010
Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.

Aceste dispozitii legale instituie o garantie a exercitarii depline a dreptului de proprietate, independent de existenta sau nu a prejudiciului care, in conditiile nerespectarii distantei legale sau in lipsa consimtamantului vecinilor, nu trebuie dovedite.
Prin dimensionare si tip de constructie, ferestrele practicate, mobile si cu inaltimea de 0,90 m si latimea de 0,75 m pot constitui ferestre de vedere si nu de aerisire.
1. teren - verificati daca el are in cadastru 210mp. Daca are si dv va raman 190mp veti face o rectificare daca vreti sa va cedeze alt teren (mutati gardul dupa ce se termina casa) sau sa va despagubeasca. Daca nu este de acord amiabil va trebui sa actionati in justitie.
2. geamuri - ii puneti in vedere sa le inchida - nu are nici un drept sa aiba aceste ferestre fara acordul dumneavoastra. Am mai intalnit situatii dar de obicei se cere acordul si sunt de cele mai multe ori ferestre de aerisire/ventilare pe la GS - facute cu geam mat si situate la parapet inalt - conform legii poate avea ferestre fixe cu geam mat. Daca nu vrea de bunavoie primul lucru sesizare la disciplina in constructii din Primarie (acum cred ca tine de Politia comunitara) si la ISC.
3. planta - daca era pe casa lui putea sa ceara sa o dati jos; daca era fixata pe o schela a dumneavoastra nu avea dreptul sa o taie. (aceeasi Politie comunitara pentru reclamarea taierii plantei dumneavoastra).
edx a scris:

1. teren - verificati daca el are in cadastru 210mp. Daca are si dv va raman 190mp veti face o rectificare daca vreti sa va cedeze alt teren (mutati gardul dupa ce se termina casa) sau sa va despagubeasca. Daca nu este de acord amiabil va trebui sa actionati in justitie.
2. geamuri - ii puneti in vedere sa le inchida - nu are nici un drept sa aiba aceste ferestre fara acordul dumneavoastra. Am mai intalnit situatii dar de obicei se cere acordul si sunt de cele mai multe ori ferestre de aerisire/ventilare pe la GS - facute cu geam mat si situate la parapet inalt - conform legii poate avea ferestre fixe cu geam mat. Daca nu vrea de bunavoie primul lucru sesizare la disciplina in constructii din Primarie (acum cred ca tine de Politia comunitara) si la ISC.
3. planta - daca era pe casa lui putea sa ceara sa o dati jos; daca era fixata pe o schela a dumneavoastra nu avea dreptul sa o taie. (aceeasi Politie comunitara pentru reclamarea taierii plantei dumneavoastra).

Casa este construita deja de mai multi ani (15 ani) in curtea mea, insa pana acum situatia era ok si nu am zis nimic. Lungimea geamurilor 3m* 1 m la parter cu geam mat fara deschidere la mine in curte, 6m*1,3m la etaj cu geam clar cu deschidere la mine in curte . I-am propus astuparea geamurilor si mi-a zis ca nu am nici o sansa pentru a face asta , pentru ca deja s-a trecut de perioada de gratie in care puteam sa ii fac ceva. Planta se afla pe schela din curtea mea , insa urcase peste ea si se fixase de casa blocandu-i accesul la geam (nu le mai putea deschide).
Daca nu are acord notarial de la dumneavoastra pentru ferestre nu exista perioada de prescriere pentru asa ceva. Nu va mai primi amenda datorita prescrierii dar tot va trebui sa intre in legalitate si asta presupune geam mat fix si la etaj asa cum are la parter (care este conform legii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam catre gradina vecinului mihu78 mihu78 buna ziua. as vrea sa stiu daca legal am dreptul sa fac un geam, la o constructie noua, care da spre gradina vecinului, nu spre curtea lui? constructia e cu ... (vezi toată discuția)
Despre fereastre cos99myn cos99myn Salut. In 2009 mi-am construit o casa D+P+M.Distanta minima de vecin este de 80 cm. Pe partea cu el am 2 ferestre la baie si la camara de 20x20 la o inaltime ... (vezi toată discuția)
Ferestre demisol cu vedere spre proprietatea altcuiva bună ziua, dețin un imobil cu teren în exclusivitate atașat, ... Petresteanca Petresteanca Bună ziua, Dețin un imobil cu teren în exclusivitate atașat, cu carte funciara separată. Problema este că demisolul imobilului nu îmi aparține și ... (vezi toată discuția)