avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod de procedura penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod de procedura penala

Voi incepe cu ultimul articol din Cod:
"art.603 (1)Prezentul cod intra in vigoare la data care va fi stabilita prin legea de punere in aplicare a acestuia
(2)In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului cod in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala"

Sa fie oare o farsa similara cu farsa pe care ne- a facut- o Puterea legislativa in anul 2004, cand, in Monitorul Oficial nr.575 din data de 29 iunie 2004, a fost publicat Codul Penal, care, conf.art.512 intra in vigoare la un an de la data publicarii in MO, P I , cod penal care nici pana astazi nu a intrat in vigoare?!

Sunt sigura ca se repeta pacaleala:D si chiar imi doresc acest lucru pentru ca este un Cod "facut pe genunchi", de catre specialisti in "facaturi" destinate inselarii UE, pe segmentul JAI (Justitie, Afaceri-Interne) , si, mai grav, in detrimentul soliditatii justitiei din Romania!

Se vorbeste despre solutionarea procesului penal intr- un termen REZONABIL, fara a se defini termenul "Rezonabil", despre judecator de drepturi si libertati si judecator de camera preliminara(?) inexistenti la fel ca si judecatorii de instructie precizati in acte normative promulgate si neintrate in vigoare, despre principiul loialitatii, care nu are nici un sens prin modul in care este prevazut doar ca titlu la art 101, prin confuzii cu privire la calitatea partii vatamate, care este considerata cand - parte- subiect procesual principal(art.32,33), cand - doar parte vatamata, separata de de parti( art.105).

Sunt ingrozita de ambiguitatile si balbaielile inadmisibile, proclamate drept lege!

Un singur articol, din cele vizionate rapid, merita toata aprecierea, art 94, privind dreptul de a consulta/citi dosarul, de a nota date din dosar, pe parcursul provesului penal.

Dumneavoastra ce parere aveti despre acest Cod de procedura penala?
Cel mai recent răspuns: mjion , utilizator 14:30, 19 Iulie 2010
Multe pareri sunt de parere ca aceste coduri vor avea soarta celor din 2004. Insa, nimic nu e sigur in ziua de azi, asa ca este posibil ca pe viitor sa se lucreze dupa noile coduri. Eu unul sper sa nu se intample acest lucru deoarece pe parte de procedura sunt multe inexactitati, atat in civil, cat si in penal. Vom vedea!
As fi fost curioasa, profesional vorbind, ce inexactitati considerati ca exista in noul Cod de procedura penala!

Am folosit un cuvant in mod eronat, nu inexactitati, ci articole ce las locul la interpretari. O sa revin cu exemple cand timpul imi va permite.
Astept, cu interes, interpretarile respective, pe care eu, pana acum, nu am avut timp sa le constat, pentru ca nu am timp sa citesc toate aricolele C.p.p.
Pe civil:
Cererea reconvenţională
Noul Cod de Procedura civila.

Art. 198. – (1) Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenţii derivând din acelaşi raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvenţională.
Cod procedura civila in vigoare

Art. 119. – (1) Daca paratul are pretentii in legatura cu cererea reclamantului, el poate sa faca cerere reconventionala.

Excepţia conexităţii

Noul Cod de PRocedura Civila:

Art. 239. – (1) Pentru asigurarea unei bune judecăţi, în primă instanţă este posibilă conexarea mai multor procese în care sunt aceleaşi părţi sau chiar împreună cu alte părţi şi al căror obiect şi cauză au între ele o strânsă legătură.
C.proc.civ. in vigoare

Art. 164. – (1) Partile vor putea cere intrunirea mai multor pricini ce se afla inaintea aceleiasi instante sau instante deosebite, de acelasi grad, in care sunt aceleasi parti sau chiar impreuna cu alte parti si al caror obiect si cauza au intre dansele o stransa legatura.

Dupa cum se observa exceptia conexitatii in noul cod de procedura civila se mentine, in timp ce se aduc modificari in cadrul cererii reconventionale. Astfel, scopul urmarit de legiuitor de accelerare a solutionarii unui proces nu-si poate avea aplicabilitate, deoarece din textul care reglementeaza institutia exceptiei conexitatii s-a preluat vechea reglementare, care mentioneaza ca pentru asigurarea unei bune judecăţi, în primă instanţă este posibilă conexarea mai multor procese în care sunt aceleaşi părţi sau chiar împreună cu alte părţi şi al căror obiect şi cauză au între ele o strânsă legătură.Din simpla imaginare a unei situatii de fapt ipotetice, se constata ca in cazul noului C.proc.civ. nu mai este posibila exercitarea cererii reconventionale intr-un spectru mai larg.
Putem imagina urmatoarea situatie: in cazul unui chirias ori detentor precar, ce realizeaza unele investitii intr-un imobil apartinand altei persoane care solicita pe cale principala restituirea bunului sau incetarea contractului), ramanand paratului din proces doar varianta unui proces distinct, procesul initial fiind mult simplificat, insa in acest caz pot deveni incidente dispozitiile din noul C.proc.civ. de la art. 239, care reglementeaza institutia conexitatii si, astfel, asistam la o reunire a celor doua dosare ce urmeaza a fi solutionate in bloc, desi practic nu exista decat o cauza care le genereaza reciproc.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
ContSters119945, utilizator

Alte discuții în legătură

Cerere reconventionala dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca este un termen in care se poate pune o cerere reconventionala de un parat in cadrul unui proces (vezi toată discuția)
Conexare scafesandreea scafesandreea Cererea reconventionala neintrodusa in termenul prevazut de lege se judeca separat. Este posibila conexarea ulterioara a cauzelor? Da/nu? Cand? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Depunere intampinare summergiulia summergiulia am fost citata ca parata in procesul de divort.Pe citatie scrie ca am obligatia de a depune intampinare,cu 5 zile inainte de termnul syabilit.Prinsa cu ... (vezi toată discuția)