avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod de procedura penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod de procedura penala

Voi incepe cu ultimul articol din Cod:
"art.603 (1)Prezentul cod intra in vigoare la data care va fi stabilita prin legea de punere in aplicare a acestuia
(2)In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului cod in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala"

Sa fie oare o farsa similara cu farsa pe care ne- a facut- o Puterea legislativa in anul 2004, cand, in Monitorul Oficial nr.575 din data de 29 iunie 2004, a fost publicat Codul Penal, care, conf.art.512 intra in vigoare la un an de la data publicarii in MO, P I , cod penal care nici pana astazi nu a intrat in vigoare?!

Sunt sigura ca se repeta pacaleala:D si chiar imi doresc acest lucru pentru ca este un Cod "facut pe genunchi", de catre specialisti in "facaturi" destinate inselarii UE, pe segmentul JAI (Justitie, Afaceri-Interne) , si, mai grav, in detrimentul soliditatii justitiei din Romania!

Se vorbeste despre solutionarea procesului penal intr- un termen REZONABIL, fara a se defini termenul "Rezonabil", despre judecator de drepturi si libertati si judecator de camera preliminara(?) inexistenti la fel ca si judecatorii de instructie precizati in acte normative promulgate si neintrate in vigoare, despre principiul loialitatii, care nu are nici un sens prin modul in care este prevazut doar ca titlu la art 101, prin confuzii cu privire la calitatea partii vatamate, care este considerata cand - parte- subiect procesual principal(art.32,33), cand - doar parte vatamata, separata de de parti( art.105).

Sunt ingrozita de ambiguitatile si balbaielile inadmisibile, proclamate drept lege!

Un singur articol, din cele vizionate rapid, merita toata aprecierea, art 94, privind dreptul de a consulta/citi dosarul, de a nota date din dosar, pe parcursul provesului penal.

Dumneavoastra ce parere aveti despre acest Cod de procedura penala?
Cel mai recent răspuns: mjion , utilizator 14:30, 19 Iulie 2010
Toata admiratia pentru civilisti!
Civilul este un domeniu complex, amplu, cu foarte largi posibilitati de interpretare...si nu intru deocamdata pe comentarii privitoare la acest domeniu!

Dar aici, pe acest topic, vorbeam despre Codul de procedura penala, nou, care poate niciodata nu va intra in vigoare, insa a fost publicat in MO si incita la dialoguri pro si contra!
Eu sunt convinsa ca aplicarea noului cod de procedura penala va presupune multe probleme in practica si ca va suferi multe modificari, insa sunt si aspecte care, in noua reglementare pun legislatia romana in acord cu cea europeana. De exemplu, noul cod instituie o noua cale extraordinara de atac, respectiv rejudecarea persoanei care a fost condamnata in lipsa, inlaturand, sau mai bine zis ingloband in continutul acestei noi cai de atat atat de controversatul actual art. 522 indice 1 si inlaturand in sfarsit inechitatea din acest articol de lege care permitea rejudecarea persoanelor condamnate in lipsa doar daca erau extradata, in complet dezacord cu art. 6 CEDO.
Buna ziua, in noul cpp, actualul art.91, referitor la interceptari audio-video, ca mijloace de proba, se completeaza cu un art. care spune ca acestea se depun impreuna cu o copie de pe ordonanta procurorului de incepere a urmaririi penale.

Puteti sa ma lamuriti : daca am fost trimis in judecata penala, probele procurorului fiind doar inregistrari audio-video din actele premergatoare, ulterior , dupa 6 luni fiind emisa ordonanta de incepere a urmaririi penale, de la 1 ianuarie 2011, aceste probe nu mai pot fi legale?
va multmesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere reconventionala dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca este un termen in care se poate pune o cerere reconventionala de un parat in cadrul unui proces (vezi toată discuția)
Conexare scafesandreea scafesandreea Cererea reconventionala neintrodusa in termenul prevazut de lege se judeca separat. Este posibila conexarea ulterioara a cauzelor? Da/nu? Cand? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Depunere intampinare summergiulia summergiulia am fost citata ca parata in procesul de divort.Pe citatie scrie ca am obligatia de a depune intampinare,cu 5 zile inainte de termnul syabilit.Prinsa cu ... (vezi toată discuția)