Am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva... Am pe cineva care executa pedeapsa cu inchisoarea pt fapta "inselaciune"(pedeapsa-3 ani). Stadiu procesual-recurs la apel. La ultimul termen, avocatul a depus cererea de suspendare a executarii, dupa ce dosarul a fost repus pe rol. Judecatorii nu s-au pronuntat pe loc, ca apoi sa aflu ca au respins cererea de suspendare...nu stiu care sunt motivele si nici nu stiu cum sa aflu.. Tin sa mentionez ca persoana nu este recidivista, are cazierul curat. Am primit termen abia in septembrie. Vroiam sa stiu daca mai exista vreo sansa, vreo portita ca pana in septembrie, la urmatorul termen, sa pot face ceva, nu stiu ce...dar vreau sa-l elibereze, eventual sa mai depun o cerere de eliberare..sau nu stiu....astept un sfat. Multumesc.
Cererea de liberare provizorie sub control judiciar si cererea de liberare pe cautiune pot fi formulate in tot cursul procesului penal daca sunt intrunite conditiile prev. de art.160 indice 2, respectiv 160 indice 4 c.proc.pen.
Astfel, cererea de liberare sub control judiciar se acorda in cazul infractiunilor savarsite din culpa ceea ce nu este cazul dvs. sau in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani cumultativ cu celelalte conditii prev. de al.2 ale art.160 indice 2 c.proc.pen.
Pentru cererea de liberare pe cautiune se cer intrunite aceleasi conditii cu una suplimentara a depunerii cautiunii al carui cunatum este stabilit de instanta, minimul ei fiind 1000 lei potrivit textului de lege.
Astfel, daca in cauza este vorba de infractiunea de inselaciune prev de al.5 cererea este inadmisibila pentru ca pedeapsa prev . de textul de lege este de la 10- 20 ani, insa daca discutam de inselaciune pe celelalte aliniate cererea poate fi formulata oricand in cursul procesului penal si admisa daca sunt indeplinite conditiile prev. de textele de lege amintite mai sus.
Incheierea prin care instanta se pronunta pe aceste cereri poate fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare pentru cei prezenti si de la comunicare pentru cei lipsa.
Este vorba de articolul 215, legea 59/1934. Eu nu am multe cunostinte in acest domeniu, de aceea incerc sa inteleg ce se mai poate face.... Am inteles ca eliberarea pe cautiune este greu de indeplinit...nu stiu de ce. Orice cerere se poate face chiar daca este dat deja termen pentru reluarea procesului?? Va multumesc frumos.
Am inteles. Ideea este ca a fost terminat procesul, s-a dat si sentinta, apoi persoana in cauza a fost prinsa, nu ca s-ar fi ascuns, nu a stiut de acel proces. Am angajat avocat, a facut recurs, s-a repus in termen, apoi a facut cererea de suspendare si a fost respinsa. Acum, ma gandeam ca pot face cerere de eliberare pe cautiune, sau nu stiu...ideea este ca urmatorul termen este in septembrie si este f tarziu...vreau sa fac ceva sa-l eliberez pana atunci.....si nu stiu ce..indiferent de cost sau procedura. Acum trebuie sa depun cerere de contestare a hotararii asupra cererii care nu a fost aprobata? Va multumesc
Este dificil da dat solutii in astfel de cazuri fara o lectura a intreg dosarului.
In principiu impotriva unei hotarari definitive se poate formula contestatie in anulare art.386 al.1 lit a)- cand procedura de citare a partii pentru termenul la care s-a judecat cauza de catre instanta de recurs nu a fost indeplinita conform legii- ceea ce inteleg ca s-a intamplat , iar pana la solutionarea acesteia se poate dispune susupendare executarii.Aceasta hotararea poate fi atacata la randul ei cu apel si apoi cu recurs.
De asemenea in cazul in care se formuleaza recurs peste termen si se solicita repunerea in termenul de recurs, pana la solutionarea acestuia instanta poate suspenda executarea hotararii atacate.
Sfatuiti-va cu avocatul dvs. pentru ca el este in masura sa va spune exact ce este de facut.
Eliberare conditionata
Zigrid
Buna seara!Sotul meu este condamnat la 6 ani de inchisoare pentru furt calificat.De fapt inainte sa fie arestat a mai avut o fapta tot pentru furt dar i s-a ... (vezi toată discuția)