avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul fara plata

Buna ziua
Pentru rezolvarea unor probleme personala angajatii au dreptul la concediu fara plata.
Pentru acordarea acestui concediul fara plata este necesar acordul angajatorului si unde se gaseste reglementarea acestui acord al angajatorului?
Multumesc.
Pt a putea beneficia de concediu fara plata trebuie sa faceti o cerere, aceasta trebuie aprobata de angajator.
Codul muncii art. 148 si art.149(2) - art.153(concedii fara plata pt formare profesionala)
Multumesc pentru raspuns.
Ce ma intereseaza pe mine este situatia in care un angajat face o cerere pentru concediu fara plata pentru interese personale.
Cum acesta posibilitate este prevazuta in legislatia muncii ca fiind un drept al angajatului se pune intrebarea daca este necesar acordul angajatorului.
Repet fiind un drept al angajatului neacordarea acestui concediu fara plata s-ar putea interpreta ca se incalca, astfel, acest drept desi angajatorul are obligatia de a acorda toate drepturile prevazute de lege, etc.
Prin urmare consider ca atat timp cat in cerere nu se arata si interesul justificat, temeinic, ce sta la baza cererii de concediu fara plata, angajatorul are latitudinea de a respinge acesta cerere desi este un drept.
Ma interesa si anumite spete cu privire la aceasta chestiune daca exista.
Si concediul de odihna este un drept al salariatului, dar si pt acesta se face o cerere care se aproba de catre angajator.
Ati incercat sa faceti aceasta cerere si nu va fost aprobata?
Daca da, puteti face o sesizare la inspectia muncii, daca nu........intai incercati
popescu marcela a scris:

Buna ziua
Pentru rezolvarea unor probleme personala angajatii au dreptul la concediu fara plata.
Pentru acordarea acestui concediul fara plata este necesar acordul angajatorului si unde se gaseste reglementarea acestui acord al angajatorului?
Multumesc.

art.54 C.mun. - suspendarea contractului individual de muncă în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale a fost stipulată de legiuitor ca operând prin acordul părţilor.
Multumesc freelis si titiana pentru raspunsuri.
Aceasta este si parerea mea dar mai ......doream o parere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna pe anul in curs bil63 bil63 Buna seara stimate doamne, stimati domni Doresc sa solicit concediul de odihna aferent anului in curs. Imi este necesar pentru a pleca in strainatate, avand ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata dupa cic... mama3 mama3 m-am intors la lucru in 23.06.08 dupa terminarea concediului de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani. acum , dupa aproape 1 luna si jumatate am ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ruxandra-maria ruxandra-maria Spuneti-mi va rog daca-mi pot lua concediu fara plata, chiar daca angajatorul nu este de acord cu acest lucru si daca e nevoie de preaviz. Concediul fara plata ... (vezi toată discuția)