Buna ziua! Am si eu cateva intrebari si sper ca ma veti putea ajuta. Lucrez in invatamant, profesor titular si sunt in luna a 8a de sarcina. Azi am fost la scoala sa las concediul prenatal si mi-a zis contabila ca am semnat pt concediul de odihna( undeva in iunie) si nu pot avea 2 concedii in acelasi timp.
1. Concediul prenatal poate sa-l inlocuiasca pe cel de odihna?
2. Se taie 25% din concediul prenatal? ( am citit ca NU...)
3. Compensarea de 15% ( diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia legala la care am dreptul) este acordata si in cazul meu incepand cu momentul depunerii concediului prenatal?
Va multumesc anticipat,
cu respect, S.M
1 OUG 158/2005
ART. 16
(1) Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate
Rezulta deci ca veti beneficia de concediu prenatal, iar concediul de odihna il reprogamati-il luati dupa ce se termina cele 126 de zile de concediu de maternitate-aratati contabilei baza legala.
2. NU
3. CCMUNN 2007-2010
Art. 66 In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele
colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Faceti o cerere in acest sens, inregistrati-o si aratati contabilei baza legala, pentru a va putea acorda aceasta compensare.
Multumesc mult pt raspunsuri.
In legatura cu prima de nastere...se mai acorda? Mentionez ca voi avea gemeni...cd ar trebui sa fac cererea pt aceasta prima de nastere? si, este acordata pt fiecare copil sau pt nastere?
Cu respect, M.S.
Dupa ce nasteti, va prezentati la angajator cu copiile certificatelor de nastere ale copiilor, faceti cererea, o inregistrati.
da, pentru nasterea fiecarui copil trebuie sa primiti un salariu mediu pe unitate
CCMUNN 2007-2010
ART.51
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Conform carei legi sau ordonante nu se taie 25% caci trebuie sa ma duc cu legea in dinti la dna contabila ,deoarece mie deja mi s-a taiat 25%din prima luna de concediu prenatal.
1. Ati pus gresit problema. Ar fi mai bine saziceti asa: conform carei legi vi s-a diminuat indemnizatia de concediu de maternitate?
2. Si la intrebarea aceasta sa va raspunda contabila. Legea 118/2010 nu spune ca se diminueaza si indemnizatia de incapacitate temporara de munca.