avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu prenatal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu prenatal

Buna ziua! Am si eu cateva intrebari si sper ca ma veti putea ajuta. Lucrez in invatamant, profesor titular si sunt in luna a 8a de sarcina. Azi am fost la scoala sa las concediul prenatal si mi-a zis contabila ca am semnat pt concediul de odihna( undeva in iunie) si nu pot avea 2 concedii in acelasi timp.
1. Concediul prenatal poate sa-l inlocuiasca pe cel de odihna?
2. Se taie 25% din concediul prenatal? ( am citit ca NU...)
3. Compensarea de 15% ( diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia legala la care am dreptul) este acordata si in cazul meu incepand cu momentul depunerii concediului prenatal?
Va multumesc anticipat,
cu respect, S.M
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 16:50, 23 August 2010
asa am facut iar araspunsul a fost urmatorul:ordonanta 158/2005 care reglementeaza concediile si indemnizatiile de asigurari sociale,la capitolul IV,art 23 precizeaza ca acest concediu de lauzie se numeste indemnizatie de maternitate.Conform alineatului 1 ,din art 1 din legea 118/2010 se diminueaza cu 25% salarii,solde,indemnizatii si alte drepturi salariale,prin urmare concediul pre si postnatal fiind intitulat conform legislatiei in vigoare(ord.158)indemnizatie de maternitate se taie aplicandu-se legea de taiere cu 25%.
Deci eu mai departe ce sa fac?Sa ma contrazic pe o problema lingvistica?Sau sa merg la CAS sau la ITM?
"indemnizatii" in acest caz se refera la anumite sporuri de natura salariala (cum este , de exemplu, indemnizatia de conducere)
Nicaieri in textul L 118/2010 nu pare faptul ca si concediile medicale intra in aceasta categorie.
Cred ca este indicat sa faceti demersuri si la casa nationala de sanatate (fiind un concediu care este suportat integral din FNUASS)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal(sarcina si lauzie)conform legii 118/2010 sce76 sce76 Avand in vedere ca acest concediu este concediu medical, cu codul 08 si se calculeaza ca fiind 85% din media ultimelor 6 luni, mai este supus reducerii cu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal se reduce cu 25%? miculescutatiana miculescutatiana Buna ziua, Am intrat in concediu prenatal incepand cu data de 1 iulie 2010, spuneti-mi va rog daca este legala reducerea indemnizatiei cu 25%. Am citit ... (vezi toată discuția)