M-ar interesa un raspuns pentru urmatoarea situatie: am 26 de ani impliniti, si, de la varsta de 6 ani, sufar de un handicap accentuat, survenit in urma unui accident de circulatie. Pana la varsta de 25 de ani, urmand o facultate, am beneficiat de pensia de urmas. Intrebarea este: pot beneficia in continuare de aceasta pe baza invaliditatii mele? Daca da, de ce acte as avea nevoie? Multumesc frumos. Va doresc o zi buna!
Puteti beneficia de pensie de urmas numai daca sunteti incadrat in grad de invaliditate, potrivit art. 66, lit. c) din Legea nr. 19/2000, nu daca sunteti incadrat in grad de handicap.
Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala din cadrul casei teritoriale de pensii. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa luati legatura cu medicul dvs. pentru a va da trimitere pentru comisia de expertiza.
Inteleg ca certificatuld e handicap pe care il detin acum nu are nicio putere aici si ar trebui sa fiu incadrat in grad de invaliditate de o alta comosie, care tine de casa de pensii?
Da, asta prevede art. 66 lit. c) din Legea nr. 19/2000. Incadrarea in grad de handicap se face in baza Legii nr. 448/2006, incadrarea in grad de invaliditate se face in baza Legii nr. 19/2000.
ART. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Pensie de urmas
nadiah
Buna ziua. O persoana cu handicap grad IV, accentuat, în vârsta de 26 ani poate beneficia de pensie de urmaș după tatăl său(acesta decedând în luna ... (vezi toată discuția)