avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program de 4 ore si apoi disponibilizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program de 4 ore si apoi disponibilizare

Buna ziua....Am si eu o nelamurire.Firma la care lucrez se afla intr-o situatie financiara foarte proasta si ca atare s-a luat prima masura cea de micsorare a programului de lucru la 4 ore dar doar pentru 10 persoane momentan.S-a dat o decizie scrisa in acest sens pe care am semnato spund acolo ca protestez.Am protestat pentru ca nu mi se pare nrmal ca in firma sa mai existe pensionari si cei tineri sa plece acasa.Este o chestie de logica si de bun simt atata timp cat acel pensionar are un venit deja.Urma sa semnam si act aditional la decizia luata de ei iar eu nu am semnat acest act aditional.Mi-au spus ca voi fi disponibilizata la 1 septembrie.Intrebarea mea este:Ce se intampla daca eu nu am semnat acel act aditional si daca exista vreo lege in care se spune ca pensionarii trebuie sa plece primii?Multumesc pentru raspuns.:)[
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:35, 8 Septembrie 2010
1. Nu ati precizat daca este firma de stat sau privata.
2. Un angajator isi poate pastra salariatii care, crede el, sunt cei mai buni.
3. Depinde daca pensionarii ocupau posturi similare cu cele ocupare de cei tineri.
4. Nu sunteti obligata sa semnati acel act aditional la CIM, daca nu doriti. In acest caz angajatorul poate desfiinta postul ocupat de dvs. si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
5. In cazul concedierii colective, CCMUNN pe anii 2007-2010, prevede ca salariatii pensionari se fie printre primii care sunt concediati.
Imi cer scuze....suntem non-profit.Pensionarii sunt platiti cu contract de munca pe perioada nedeterminata.Postul se desfiinteaza de la 1 septembrie desi eu am solicitat mai devreme acest lucru...adica disponibilizarea si cele 3 salarii compesatorii.Ce este CCMUNN?Multumesc pentru raspuns.
1. CCMUNN = Contractul colectiv de munca unic la nivel national.
2. Va redau din acesta:
Art.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
Acum sunt lamurita.Va multumesc pentru raspuns, m-a ajutat foarte mult.Intentionez sa fac o reclamatie scrisa catre consiuliul director in care sa mentionez si acest articol din CCMUNN si in care voi prezenta si situatia in care ma aflu..adica am doi batrani la pat acasa cu handicap si sunt divortata.As mai avea o intrebare la dvs.Unde ma pot adresa cu reclamatia in afara firmei?
1. Va puteti adresa ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) de care apartine firma (unde aveti si dvs. inregistrat CIM - contractul individual de munca).
2. Dupa ce primiti decizia de concediere o puteti contesta la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

Alte discuții în legătură

Demisie Dana Dav Dana Dav Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Am fost obligat sa-mi dau demisia, va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Albert27 Albert27 Buna ziua, Firma la care lucrez in prezent a disponibilizat toate posturile din tara (post ce-l ocupam eu) si ne-au obligat sa ne dam demisiile cu acordul ... (vezi toată discuția)