avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Demisie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Demisie

Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne indrumati cum anume trebuie sa formulam cererea de incetare a activitatii in asa fel incat sa beneficiem de somaj. Angajatorul ne-a amenintat ca daca nu ne formulam noi cererile in care sa solicitam modificarea contractului la 4 ore ne da afara.
Persoanele angajate pe functia de gestionar la aceiasi firma au primit un act aditional la C.I.M in functie de realizari le 2,4 ore. La fel daca nu semneaza li se cere demisia. Va rog mult sa ne explicati cum anume sa procedam, cu ce articol trebuie sa ne dam demisia pentru a beneficia de somaj.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:14, 10 August 2010
Sub nici o forma sa nu va dati demisia, pentru ca nu veti beneficia de somaj.
Demisia presupune incetarea raporturilor de munca la cererea d-voastra ca urmare a vointei exprimate in acest sens. Ca urmare a acestui fapt, nu veti putea solicita si pe cale de consecinta nu veti beneficia de ajutorul de somaj.
Pentru a beneficia de somaj, raporturile de munca trebuie sa inceteze pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.65 alin 1 din Codul Muncii- dificultati economice, transformari tehnologice sau a reorganizarii activitatii).
In aceasta situatie, angajatorul este cel care va aduce la cunostinta incetarea raporturilor de munca in baza articolului mentionat mai sus.

Numai bine.
1. La o intrebare asemanatoare v-am recomandat sa sesizati ITM sa verifice si sa sanctioneze pe angajator.
2. V-am mai spus ca nu va poate modifica CIM decat cu acordul dvs., prin act aditional.
3. Daca veti face cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) sau veti demisiona (art.79 din Codul muncii) nu veti beneficia de indemnizatie de somaj. Nimeni si nimic nu va poate obliga sa faceti cerere de incetare a CIM.
4. Lasati pe angajator sa aiba initiativa concedierii dvs. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea CIM sa se face din motive neimputabile salariatului, cum ar fi desfiintarea postului ocupat de dvs. (art.65 din Codul muncii).
5. Amenintarea angajatorului este numai pentru a va speria pe dvs. Nu va poate da afara fara un motiv legal. De aceea v-am spus sa sesizati ITM.
6. Angajatorul nu vrea sa va concedieze el pentru ca are niste obligatii legale, prevazute de CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatul cere angajatorului sa fie trimis in somaj!? vio_r vio_r Buna ziua! Firma la care lucrez de 1 an si 9 luni a decis sa ma trimita in \" somaj \". Pentru aceasta mi-a inmanat un model de cerere prin care eu ca ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)
Concediere fortata madarasz erika madarasz erika Din cauza restrangerii activitatii la un punct de lucru al societatii, vor ca angajatii sa ceara desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, si vom ... (vezi toată discuția)