avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatul cere angajatorului sa fie trimis in somaj!?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatul cere angajatorului sa fie trimis in somaj!?

Buna ziua!
Firma la care lucrez de 1 an si 9 luni a decis sa ma trimita in " somaj ". Pentru aceasta mi-a inmanat un model de cerere prin care eu ca angajat ii cer angajatorului sa ma trimita in somaj. Refuz sa fac si sa semnez o asemenea cerere si mi se spune ca este un fel de exprimare a acordului cu trimiterea in somaj. De preavizul scris de 15 zile lucratoare nici nu se pune vorba, sa nu mai vorbim de restul drepturilor oferite de lege. Vreau sa stiu daca cererea respectiva imi mai ofera dreptul de a beneficia de imdemnizatia de somaj !!??
Astept un raspuns cat mai urgent.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:15, 12 August 2010
Cererea pe care va indeamna firma s-o semnati suna a demisie, si nu veti primi nici un somaj cu asa ceva.
Singura modalitate de primi somaj, daca aveti stagiul de cotizare indeplinit, este incetarea CIM cu art. 65 din Codul muncii, pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
1. Colegul meu v-a atentionat ca s-ar putea sa fie o pacaleala a angajatorului.
2. Nu semnati dvs. nimic in legatura cu incetarea CIM. Nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Nu angajatorul este cel care aproba intrarea in somaj ci legea este cea care stabileste conditiile.
4. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sava inceteze CIM din motive neimputabile dvs. si cel mai la indemnana este desfiintarea postului (art65 din Codul muncii) care nu convine angajatorului deoarece trebuie sa respecte CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu crestere copil roxana.alecsa roxana.alecsa Buna ziua, M-ar interesa sa stiu ce obligatii are firma la care sunt angajat in momentul intoarcerii mele la munca din concediul de maternitate, adica este ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la serviciu dupa concediu maternal val_sorina val_sorina cun ma pot intoarce legal la acelasi loc de munca de unde am plecat in concediu maternal? (vezi toată discuția)
Concediere fortata madarasz erika madarasz erika Din cauza restrangerii activitatii la un punct de lucru al societatii, vor ca angajatii sa ceara desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, si vom ... (vezi toată discuția)