Buna ziua!
Domnilor, va rog, sa ma luminati si pe mine. Pe un titlu de proprietate (teren extravilan) sunt 5 mostenitori dupa tata. Doi dintre mostenitorii directi au murit. Terenul nu este intabulat. Am inteles ca daca merg cu dezbaterea si partajul prin notariat cu toate taxele de cadastru, intabulare, notariat - face mult mai mult decat valoarea terenului in speta (11 ha). Alta problema este ca doi dintre mostenitori nu vor sa coopereze la aceasta dezbatere, nu-i intereseza deloc sa-si i-a fiecare partea lui. Eu sunt un nepot si am inteles ca trebuie sa dezbat intai mostenirea dupa mama dupa care la notariat se prezinta toti mostenitorii se face succesiunea, dupa care urmeaza intabularea si abia dupa aceea partajul si va primi fiecare titlu de proprietate pe bucatica lui. Problema mea este sa-mi spuneti care este calea cea mai scurta si mai ieftina (relativ!!!) si cum fac cu cei doi care nu vor sa coopereze.
In cazul in care cei doi nu vor sa inteleaga, singura cale de dezbatut succesiunea este sa o faceti pe cale judecatoreasca. Pt ca notarul public va putea dezbate mostenirea numai daca sunt prezenti toti mostenitorii si acestia s-au inteles cum sa imparta bunurile imobile sau mobile mostenite.
Faci o actiune de iesire din indiviziune sau de partaj succesoral. Partajul succesoral este o operaţiune juridică prin care încetează starea de indiviziune dintre moştenitori iar fiecărui moştenitor îi va reveni în locul cotei sale părţi ideale din dreptul asupra masei succesorale unul sau mai multe bunuri determinate în materialitatea lor.