avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sotul meu (si celelalte rude ale sale) au initiat in 2004 un proces de revendicare pe baza Legii 10/2001, obiectul procesului fiind o casa si terenul inconjurator care au apartinut bunicului sau matern, decedat in 1960. Acest proces a luat sfarsit in 2008, la doua luni dupa decesul sotului meu, sentinta fiindu-ne favorabila. Acum eu trebuie sa dezbat succesiunea pentru partea care ii revenea sotului meu (1/3). Singurii lui mostenitori suntem eu si fiica noastra minora.
Puteti sa-mi spuneti cum se imparte acest bun intre noi doua, deoarece am intrebat doi notari si fiecare mi-a spus altceva.
Multumesc pentru orice lamurire.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 14:28, 20 Iulie 2010
Stimate Utilizator,
casa si terenul - obiect al revendicarii se vor imparti intre sotul decedat si rudele acestuia.Cota sotului decedat din aceste bunuri va intra in masa de impartit la care sunteti indreptatita dvs. si minora.
Jumatate din bunurile ramase dupa sot ( inclusiv cota din bunurile revendicate) va apartine iar jumatate se imparte intre dvs. si minora.1/2 va apartine, cealalta parte 1/2 se imparte, astfel ca dvs. veti avea 5/8 si fata 3/8 din intreg.

succes
av. Ileana Schwarz
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
Ileana Schwarz, Avocat
buna ziua.
acest bun pe care sotul dvs l-a dobandit prin revendicare este bun propriu, deci va intra in masa succesorala intreaga cota din acesta.
dvs veti culege o cota parte indiviza de 1/4, iar fiica dvs o cota de 3/4.
ContSters97658, utilizator
Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
(publicata in Monitorul Oficial nr. 133 din 10 iunie 1944)

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu
unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;

c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.
Bunul castigat de catre sotul dvs. prin aceasta actiune in revendicare este bun propriu ( 100 % ) al sotului dvs. si va fi cuprins in masa succesorala integral urmand a fi impartit dupa cotele pe care le-am mentionat mai sus, respectiv doar 1/4 dvs iar 3/4 fica sotului.:((
Prin urmare dvs. veti lua doar 1/4 din mostenire respectiv (25 %) iar fica 3/4(75 %) :((:((:((X-(X-(X-(
Gabriel Trifu, Avocat
Multumesc mult pentru atentia acordata. Família sotului meu doreste sa vindem casa si terenul pentru a putea iesi din indiviziune si vrem sa precizam in antecontractul de v/c procentele cuvenite fiecarui mostenitor..Probabil ca notarul care mi-a prezentat alta impartire decat aceasta nu a citit foarte atent toate actele mele.
Acum am inteles cum se face impartirea bunurilor, dar as vrea sa va intreb daca si creditele facute in timpul vietii sotului meu (si pe care le platesc in continuare) se impart in acelasi mod intre mine si fiica mea.
Sper ca nu abuzez de rabdarea dvs, dar ma gandesc ca peste 10 sau 15 de ani, fiica mea ar putea sa-mi ceara explicatii asupra felului cum am gestionat bunurile mostenite si vreau sa previn aparitia unor eventuale neintelegeri intre mine si ea din acest motiv.
Pasivele mostenirii(datoriile sotului) se impart in mod corespunzator activului pe care fiecare mostenitor la luat.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)