avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate?

Ce drept are exact femeia pentru a-l face pe partener sa-si recunoasca copilul?


Actiunea in justitie pentru stabilirea filiatiei copilului nascut in afara casatoriei, fata de tatal sau este o actiune care are drept subiect titular pe copilul nascut in afara casatoriei, acesta fiind singura persoana in masura sa promoveze o astfel de actiune. Aceasta este o actiune in reclamatie de stare civila si are ca obiect, determinarea, pe calea justitiei, a legaturii de filiatie dintre copilul din afara casatoriei si tatal sau.Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se introduce, in mod firesc, impotriva pretinsului tata.

In plus, din aceasta practica judiciara, reiese faptul ca, in functie de atitudinea tatalui, instanta va administra sau nu probe. Astfel, in cazul tatalui care recunoaste copilul, instanta de judecata va pronunta o hotarare fara a administra probatoriul, deoarece o astfel de recunoastere echivaleaza cu o recunostere voluntara data in fata organelor administrative(procedura in cadrul careia nu se administreaza probe: declaratii, probe biologice, etc.).

In schimb, daca tatal nu recunoaste copilul, in cadrul acestei actiuni, instanta, va trebui ca, in baza probelor administrate sa dovedeasca filiatia dintre copil si tata.

Actiunea in stabilirea paternitatii este o actiune care se poate porni in termen de un an de la data:

La care s-a nascut copilul;
La care pretisul tata a incetat sa mai ofere intretinere copilului, sau a incetat convietuirea cu mama copilului.

Temei de drept: art. 60 C. fmiliei:

Art. 60: Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului.

In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterte copil prin testul adn cobra2009 cobra2009 am avut o relatie cu baiatul unei vedete renumite din urma careia a rezultat un copil,respectivul este constient dar nu vrea sa recunoasca legal.Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Paternitate prasnel prasnel Buna ziua Situatia pe scurt: Copil nascut in ianuarie 2007 in afara casatoriei, recunoscut la nastere de presupusul tata biologic. Intre timp au aparut ... (vezi toată discuția)
Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine incredintarea si pensie pentru ei? warick warick Buna ziua.As dori sa ma ajutati putin.Am doi copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit.Primul copil nu a fost recunoscut de tata al doilea da.As vrea sa va ... (vezi toată discuția)