avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine incredintarea si pensie pentru ei?

Buna ziua.As dori sa ma ajutati putin.Am doi copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit.Primul copil nu a fost recunoscut de tata al doilea da.As vrea sa va intreb cum obtin custodia celui de-al doilea copil si pensia alimentara pentru cei doi minori.Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 21:09, 11 Noiembrie 2009
la primul ce custodie ca nu este recunoscut de tata.
pentru cel de-al doilea puteti face actiune de incredintarea minorului si stabilirea pensiei alimentare pe care acesta o va primi de la tata.
Si pentru pensia primului copil ce pasi ar trebui sa urmez?
ce varsta are primul copil care nu a fost recunoscut de catre tatal sau ?
daca mai sunteti in termen il puteti actiona in instanta pe presupusul tata al minorului, in vederea stabilirii filiatiei fata de acesta .
doar in cazul in care veti castiga procesul de stabilire a paternitatii il puteti obliga pe tatal minorului sa plateasca pensie alimentara si acestuia .
Mentionez ambii copii sunt ai lui .Primul are sapte ani ,dar nu era in tara cand s-a nascut si l-am declarat eu .Relatiile intre noi sunt in buna pace el a zis sa vin cu toate hartiile ca imi semneaza tot ce trebuie doar ca eu nu stiu de unde sa incep.Pot sa fac lucrurile astea singura fara avocat ?

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinând copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Ca sfat,aveti nevoie de avocat.Plus de asta va trebui sa solicitati testul de paternitate care costa intre 3000-5000RON.Bani care vor fi recuperati de la tatal copilului daca se constata ca este tatal biologic.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Pensia alimentara anca.banu anca.banu Cine suporta cheltuielile unui proces de stabilire a paternitatii( plata avocat, ADN, etc)? Exista sanse ca tatal sa fie obligat sa plateasca toate aceste ... (vezi toată discuția)