M-am casatorit in 2005. De cand m-am casatorit, sotul meu ma terorizeaza incontinuu, incercand chiar sa dea cu toporul in mine. Din proasta si idioata nu ma scoata, si orice as face, nu fac bine. In 2006 m-am internat la Spitalul Obregia ~ fostul spital 9 ~ boala mea agravandu-se de la tulburare depresiva majora la schizofrenie paranoida. In tot acest timp, am avut 14 internari. Acum ma ameninta cu divortul. Cineva mi-a spus ca pot obtine o pensie de intretinere pentru ca m-am imbolnavit din cauza lui. Intrebarea este daca este posibil acest fapt, cu toate ca eu am o pensie medicala gradul doi si o pensie de invaliditate tot gradul doi. Va multumesc.
Sotul divortat are dreptul la intretinere numai daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei- asa cum este si cazul dvs.; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea castoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatutra cu casatoria.
Intretinerea datorata poate fi stabilita pana la 1/3 din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Atentie!cand divortul este pronuntat din vina sotului care solicita stabilirea pensiei, acesta nu va beneficia de aceasta pensie decat un an de la data desfacerii casatoriei.
In situatia in care sotul obligat la plata acestei pensii este obligat si la plata unei pensii in favoarea unui copil/ii aceasta nu va putea depasi 1/2 din venitul net de munca al acestuia.
Divort
ContSters128285
Sotul meu a inaintat divort dupa 12 ani . In timpul casniciei m-am imbolnavit si sunt incadrata cu handicap gradul 2 accentuat cu pensie de 234 lei. Sotul meu ... (vezi toată discuția)