avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Sotul meu a inaintat divort dupa 12 ani . In timpul casniciei m-am imbolnavit si sunt incadrata cu handicap gradul 2 accentuat cu pensie de 234 lei. Sotul meu in ultima perioada nu a contribuit material la sprijinul meu , toate cheltuielile fiind suportate de catre parintii mei . As dori sa stiu daca el are obligatia de a ma sprijini material si in ce masura acest lucru m-ar ajuta la castig in procesul de divort inclusiv cheltuieli de judecata cerute de sot in divort. As dori sa stiu daca dupa divort sotul este obligat la o anumita pensie de intretinere . Din cauza bolii si a lipsei sprijinului material din partea sotului locuiesc cu viza de flotant la parintii mei deoarece sotul meu a plecat in strainatate dar in CI am domiciliul in casa detinuta de soacra mea unde am locuit pana la plecarea sotului meu in strainatate ... am dreptul sa frecventez domiciliul din CI unde am toate lucrurile inclusiv cele personale .... VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 22:55, 16 Februarie 2010
important este ca divortul sa nu se pronunte din culpa dvs.
Art. 41 C.fam.
- Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.

Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data desfacerii casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.

Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. 2 poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.

Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alin. 2 si 3 decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatorirea sotului indreptatit sa o primeasca.

AS DORI SA STIU CUM RAMANE CU FRECVENTAREA LOCUINTEI DOMICIULUI DIN CI ... UNDE LOCUIESTE SI SOACRA MEA ... ? ? ?
Clementina13 a scris:

Sotul meu a inaintat divort dupa 12 ani . In timpul casniciei m-am imbolnavit si sunt incadrata cu handicap gradul 2 accentuat cu pensie de 234 lei. Sotul meu in ultima perioada nu a contribuit material la sprijinul meu , toate cheltuielile fiind suportate de catre parintii mei . As dori sa stiu daca el are obligatia de a ma sprijini material si in ce masura acest lucru m-ar ajuta la castig in procesul de divort inclusiv cheltuieli de judecata cerute de sot in divort. As dori sa stiu daca dupa divort sotul este obligat la o anumita pensie de intretinere . Din cauza bolii si a lipsei sprijinului material din partea sotului locuiesc cu viza de flotant la parintii mei deoarece sotul meu a plecat in strainatate dar in CI am domiciliul in casa detinuta de soacra mea unde am locuit pana la plecarea sotului meu in strainatate ... am dreptul sa frecventez domiciliul din CI unde am toate lucrurile inclusiv cele personale .... VA MULTUMESC
Conform prevederilor Codului familiei, inca in vigoare, sotii, dupa desfacerea casatoriei isi datoreaza obligatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere sotie Cecilia. Cecilia. Buna.Am si eu o intrebare legata de pensia de intretinere.Socrii mei sunt despartiti de sapte ani , dar nu legal , stau doar separat in localitati diferite . ... (vezi toată discuția)
Divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu depresie. vasi49 vasi49 in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei ... (vezi toată discuția)