avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. Aveam vreun drept de intretinere de catre ex-sotul meu, si daca da, acum mai am ce face in acest sens? Cu multumiri, Cris.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 10:58, 25 Octombrie 2009
Daca boala de care suferiti a fost dobandita in timpul casatoriei, fostul sot putea sa fie obligat la plata pensiei de intretinere catre dvs.
Trebuie bine studiata problema.
Rozi are dreptate.
Buna ziua!
Art. 41 C.Fam prevede ca :
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.

Daca nu este prea tarziu, incercati o cale extraordinara de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara minori irk irk in cazul in care sotul doreste desfacerea casatoriei dupa o perioada de 40 ani ,dar pe parcursul casniciei, din cauza batailor si a violentei asupra sotiei ... (vezi toată discuția)
Pensie george_81 george_81 p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere sotie argy argy Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un raspuns,daca se poate.Am fost casatorita 17 ani,din care 7 ani am muncit iar 10 am stat acasa sa cresc copilul,adica am ... (vezi toată discuția)