Nu, dimpotriva , unu dintre motivele pentru care se poate desface o casatorie este si boala celuilalt sot..
Are dreptul la divort dara daca imi aduc bine aminte are dreptul la despagubiri persoana afectata.Adica celalalt sot.Ar fi o pensie.
avocat Claudiu Lascoschi
in baza art. 38 c.fam., poate constitui motiv temeinic de divort, situatia in care sotul parat sufera de alienatie mintala sau de debilitate mintala cronica, ori de o boala grava si incurabila survenita inainte sau in timpul casatoriei.
tot astfel in baza art. 41 c.fam., sotul poate fi obligat sa acorde pensie de intretinere sotiei, daca acesta se afla in incapacitate de munca, survenita in timpul casatoriei , de exemplu.
trebuie aratat daca aceasta incapacitate este totala sau partiala, temporara sau permanenta si trebuie dovedita .
Desfacerea casatoriei poate opera din cauza unei boli care face imposibila convietuirea impreuna , care afecteaza functionalitatea casniciei .(nu orice afectiune conduce la destramarea in mod iremediabil a relatiei de cuplu)
Daca , insa , aceasta boala a survenit in timpul casatoriei , iar comportamentul sotului a condus la aceasta suferinta, indiferent de natura acesteia (organica sau psihologica ) se poate plati sotului o pensie de intretinere.
Nu am avut un astfel de caz dar depinde si de legislatia actuala.Nu numai de Codul familiei.Nu am studiat insa.
Potrivit art. 41 alin.2 C. fam., sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
In alin. 3 al art. 41 din C. fam., se prevede ca, intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.
Cam aceasta ar fi situatia juridica.
In speta aceasta nu cred ca sotul se va recasatori...
avocat Claudiu Lascoschi