avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu DEPRESIE.

in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei legi?
Dupa Codul familiei, inca in vigoare, sotii isi datoreaza intretinerea dupa desfacerea casatoriei! In cazul pe care l-ati postat, cel ce nu poate sa se intretina din varii motive pe care trebuie sa le probeze poate solicita instantei pensie de intretinere!
Sotul divortat are dreptul la intretinere numai daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul in timpul casatoriei; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data desfacerii casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Pensia poate fi stabilita pana la 1/3 din venitul de munca al sotului obligat la plata ei.
Cand divortul este pronuntat din vina celui care a solicitat pensia de intretinere acesta va beneficia doar un an de aceasta pensie.;)
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
va multumesc din suflet .

Obligatia legala de intretinere dintre fostii soti



Obligatia legala de intretinere dintre fostii sotiArt. 41 alin. (2)-(5) din codul familiei reglementeaza o obligatie a fostilor soti la intretinere unul fata de celalalt, in cazul desfacerii casatoriei (divort), dupa cum aceeasi obligatie apare si in cazul desfiintarii casatoriei, conform art. 24 alin. (1) al aceluiasi cod.

Obligatia legala de intretinere dintre fostii soti divortati sau fostii soti din casatoria desfiintata este in fapt o obligatie diferita de cea fondata pe obligatia de sprijin material reciproc din timpul casatoriei. In consecinta conditiile celor doua tipuri de obligatii sunt si ele diferite. Pentru ambele insa se pleaca de la un punct comun – casatoria, desfacuta sau desfiintata, si nu se aplica la concubini sau fosti concubini. indiferent de durata convietuirii.

Dreptul la intretinere presupune, in primul rand starea de nevoie a celui care pretinde intretinere, determinata de incapacitatea sa de a muncii si, de partea celui tinut sa acorde intretinerea, existenta mijloacelor necesare. Pentru fiecare dintre aceste cerinte exista cateva detalii pe care trebuie sa le analizam.

In ceea ce priveste incapacitatea de munca, art. 41 alin. (2) C.fam. are in vedere dreptul la intretinere al fostului sot aflat in nevoie de cauza unei incapacitati survenite inainte de casatorie sau in timpul casatoriei. Daca incapacitatea s-a ivit in decurs de un an de la desfacerea ori de la desfiintarea casatoriei, fostul sot are drept la intretinere numai daca incapacitatea sa a fost determinata de o imprejurare in legatura cu casatoria (cum ar fi, in cazul fostei sotii, o incapacitate cauzata de nastere).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)
Daune la divort Miralu Miralu Buna ziua! In cazul in care divortul (fara copii rezultati din casatorie) se pronunta in favoarea unuia dintre soti, sotul reclamant poate obtine daune morale ... (vezi toată discuția)
Pensie george_81 george_81 p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort? (vezi toată discuția)