avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daune la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daune la divort

Buna ziua!
In cazul in care divortul (fara copii rezultati din casatorie) se pronunta in favoarea unuia dintre soti, sotul reclamant poate obtine daune morale sau materiale? Aveti idee, in mod uzual, pana la ce suma ar putea sa se ridice?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:46, 15 Noiembrie 2010
Nu, in cazul unei incapacitati de munca ,survenita din cauza relatiei maritale defectuoase, celalalt sot poate beneficia de o pensie de intretinere.
In ceea ce priveste incapacitatea de munca, art. 41 alin. (2) C.fam. are in vedere dreptul la intretinere al fostului sot aflat in nevoie de cauza unei incapacitati survenite inainte de casatorie sau in timpul casatoriei. Daca incapacitatea s-a ivit in decurs de un an de la desfacerea ori de la desfiintarea casatoriei, fostul sot are drept la intretinere numai daca incapacitatea sa a fost determinata de o imprejurare in legatura cu casatoria (cum ar fi, in cazul fostei sotii, o incapacitate cauzata de nastere).
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu se pot obtine daune morale si materiale in cazul desfacerii casatoriei din culpa unuia dintre soti.
Sotul din culpa caruia se desface casatoria poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in conditiile art 274 c.proc. civ., iar daca sotului din culpa caruia se desface casatoria i s-a stabilit o pensie de intretinere in conditiile aratate mai sus de colega mea, va beneficia de aceasta doar un an de la data desfacerii casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu depresie. vasi49 vasi49 in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei ... (vezi toată discuția)
În ce context se acordă pensie pentru incapacitatea de munca a unui soț în cazul unui divorț? serban.m serban.m As avea o nelamurire! In ce context se acorda pensie pentru incapacitatea de munca a unui sot in cazul unui divort,Una din parti cere pensia aceasta, motivand ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- daune divort bartolomewS bartolomewS Ce se intampla daca sotia nu acorda divortul sotului?(sotul a inselat-o.sotia cere daune materiale,pentru acordarea divortului.) (vezi toată discuția)