avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie

p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 23 Mai 2008
Codul familiei prevede :
Art. 41. - Până la desfacerea căsătoriei în condiţiile prevăzute de art. 39, soţii îşi datorează întreţinere.
Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie, ori în timpul căsătoriei; el are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la data desfacerii căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea se datorează unei împrejurări în legătură cu căsătoria.
Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. 2 poate fi stabilită până la o treime din venitul net din muncă al soţului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net din muncă al soţului obligat la plată.
Când divorţul este pronunţat numai din vina unuia dintre soţi, acesta nu va beneficia de prevederile alin. 2 şi 3 decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
În toate cazurile, dreptul la întreţinere încetează prin recăsătorirea soţului îndreptăţit să o primească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere cattie cattie Doresc sa-mi raspunda cineva care cunoaste cum se poate rezolva din punct de vedere juridic urmatorul caz:Daca o persoana in timpul casatoriei(sotia) isi ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters128285 ContSters128285 Sotul meu a inaintat divort dupa 12 ani . In timpul casniciei m-am imbolnavit si sunt incadrata cu handicap gradul 2 accentuat cu pensie de 234 lei. Sotul meu ... (vezi toată discuția)