avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere

Doresc sa-mi raspunda cineva care cunoaste cum se poate rezolva din punct de vedere juridic urmatorul caz:Daca o persoana in timpul casatoriei(sotia) isi pierde capacitatea de munca in mod irecuperabil,dupa care sotul solicita divortul,care dealtfel,se si pronunta,fosta sotie poate solicita ex-sotului ,prin intermediul judecatoriei ,sa ii achite o indemnizatie lunara de intretinere si totodata,aceasta poate solicita daune si in ce conditii se pot acorda acestea?Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 17:56, 4 Mai 2011
Care este motivul pierderii capacitatii de munca?
Conteaza motivul? Este vorba despre probleme medicale, desigur.Este necesara si precizarea diagnosticului?
Ca sa fiu mai concisa, despre o imbolnavire psihica care a condus direct la pierderea capacitatii de munca constatata prin acte mdicale
Pina la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.

Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cind incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.

Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cind divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decit timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca"

In concluzie, ati putea primi o pensie de intretinere din partea sotului in conditiile de mai sus, daca faptul ca nu aveti loc de munca se datoreaza unei incapacitati de munca survenita in timpul casatoriei.

V-a explicat d-ra avocat de ce conta motivul.

"numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie george_81 george_81 p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dupa divort b79mirela b79mirela Buna ziua, As vrea sa intreb daca stie cineva vreo lege prin care sotul este obligat sa intretina sotia, dupa divort, daca aceasta este somera. Metinonez ca ... (vezi toată discuția)