avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere dupa divort

Buna ziua,

As vrea sa intreb daca stie cineva vreo lege prin care sotul este obligat sa intretina sotia, dupa divort, daca aceasta este somera. Metinonez ca sotul meu lucreaza in strainatate, legal, si castiga foarte bine.
Eu am auzit acum 3 luni de aceasta lege, dar nu stiu daca se aplica.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 23:11, 31 August 2009
Codul familiei:
Art. 86
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
Este vorba de obligatia de intretinere prevazuta de art. 86 din Codul Familiei, "Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. " - deci trebuie sa dovediti nu faptul ca nu realizati venituri ci ca sunteti in incapacitate de munca.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Aret. 41 Codul Familiei spune:
"Pina la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cind incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cind divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decit timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca"

In concluzie, ati putea primi o pensie de intretinere din partea sotului in conditiile de mai sus, daca faptul ca nu aveti loc de munca se datoreaza unei incapacitati de munca survenita in timpul casatoriei.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Exista un temei legal prin care fostul sot sa plateasca pensie de intretinere (acestea au fost citate de catre colegi), insa in cazul dumneavoastra nu se aplica, de vreme ce spuneti ca sunteti somera ....rezulta de aici ca nu va aflati in incapacitate de a munci, incapacitate survenita in timpul casatoriei.

Alte discuții în legătură

Divortul de o persoana cu handicap gradu i (grav) RoxanaDraghici RoxanaDraghici Buna ziua, In urma cu doi ani sora mea (casatorita si cu un copil) s-a imbolnavit grav- i-a aparut o tumoare la cap. A suportat doua operatii, iar la a doua ... (vezi toată discuția)
Re: ref.divort iulia20 iulia20 Stimata dna AVLIL, Iata cat de ciudata e viata si ce bine ca exista aceasta minunata inventie INTERNETUL. Eu sunt sotia \"d-lui\" stefan_al. Ghilimelele ... (vezi toată discuția)
Divort !!! iulia20 iulia20 Buna ziua. Va rog frumos, poate sa ma informeze cineva daca pot solicita daune morale intru-un proces de divort (fara copii si fara partaj ) in situatia in ... (vezi toată discuția)