Codul familiei:
Art. 86
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
Este vorba de obligatia de intretinere prevazuta de art. 86 din Codul Familiei, "Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. " - deci trebuie sa dovediti nu faptul ca nu realizati venituri ci ca sunteti in incapacitate de munca.
Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Aret. 41 Codul Familiei spune:
"Pina la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cind incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cind divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decit timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca"
In concluzie, ati putea primi o pensie de intretinere din partea sotului in conditiile de mai sus, daca faptul ca nu aveti loc de munca se datoreaza unei incapacitati de munca survenita in timpul casatoriei.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Exista un temei legal prin care fostul sot sa plateasca pensie de intretinere (acestea au fost citate de catre colegi), insa in cazul dumneavoastra nu se aplica, de vreme ce spuneti ca sunteti somera ....rezulta de aici ca nu va aflati in incapacitate de a munci, incapacitate survenita in timpul casatoriei.