avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divortul de o persoana cu handicap gradu I (grav)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divortul de o persoana cu handicap gradu I (grav)

Buna ziua,
In urma cu doi ani sora mea (casatorita si cu un copil) s-a imbolnavit grav- i-a aparut o tumoare la cap. A suportat doua operatii, iar la a doua a paralizat pe stanga. In prezent are un handicap gradu I grav si necesita insotitor permanent. La momentul diagnosticarii sora mea lucra impreuna cu sotul in strainatate. Dupa a doua interventie, la 4 luni de la a doua operatie, sotul a insistat sa o ia la Geneva, doar pentru a-i incasa salariul de sotie si alocatia copilului (in acea perioada copilul avea 6 ani), fara a-i acorda acolo vreun sprijin moral sau financiar pentru a-si continua recuperarea , in acea perioada de timp nu era deplasabila si nu avea insotitor nici pentru ea si nici pentru copil. Ii tinea izolati in casa pana venea seara de la serviciu. Dupa multe insistente si refuzuri din partea sotului am adus-o pe ea si copil in Romania pentru a-si continua recuperarea. De doi ani locuieste impreuna cu baietelul ei la mine. La 6 luni dupa plecarea ei de la Geneva sotul a abandonat-o la mine. I-a spus foarte clar ca nu-l mai intereseaza persoana ei si ca doreste divortul. In aceasta perioada de timp a contribuit material pentru copilul lui dupa chef. In acesti doi ani n-a fost interesat niciodata de starea ei de sanatate, ci din contra a torturat-o psihic incurajand-o prin vorbe si atitudine sa se sinucida. Impreuna au un apartament pe care l-au cumparat de la bunicul sotului cu uzufruct viager. Dupa decesul acestuia au devenit proprietari al unui apartament de 2 camere cu dreptul egale. In timpul casniciei, sora mea a mostenit 33.000 de euro, bani de care a beneficiat si sotul.
In momentul de fata, sora mea este 75% recuperata, insa are nevoie in continuare de insotitor. Eu, sora ei, impreuna cu mama, am avut si avem grija de amandoi.
Care sunt drepturile surorii mele in cazul unui divort? Poate beneficia de o pensie alimentara pentru ea si copil? In cazul unui partaj, se ia in considerare si suma de bani mostenita de sora mea in timpul casniciei? Poate pretinde cel putin jumatate din banii pe care i-a adus? Mentionez ca sotul mai are contract inca 2 ani. Se poate judeca acest caz in aceasta perioada de timp?
Sora mea doreste in cazul in cazul in care i se va intampla sa decedeze sa-i lase tot ce va castiga dupa divort baietelului ei.
Rog din toata inima sa-mi recomandati si un avocat.
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
RoxanaDraghici, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:39, 29 Martie 2011
Desi nu ati ""finalizat":) intrebarea, intuiesc faptul ca doriti sa stiti daca, in situatia divortului, are dreptul la o pensie de intretinere.
Va voi raspunde ca in circumstantele (ce trebuiesc probate) in care boala se inscrie in acelea care nu-i permit autointretinerea, iar aceasta boala a aparut in timpul casatoriei, atunci sotul are, in lumina prevederilor Codului familiei, o obligatie de intretinere legala fata de sotie, a carei constatare si executare poate fi stabilita de catre instanta de judecata innvestita cu aceasta actiune (exact ca si in situatia obligatiei de intretinere a copiilor minori).
codul familiei
Art. 86

Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Revin cu raspuns la mesaj privat-
Din Codul familiei-
- Art. 41. - Pânã la desfacerea cãsãtoriei în conditiile prevãzute de Art. 39, sotii îsi datoreazã întretinere.
Sotul divortat are dreptul la întretinere, dacã se aflã în nevoie din pricina unei incapacitãti de muncã survenite înainte de cãsãtorie, ori în timpul cãsãtoriei; el are drept la întretinere si atunci când incapacitatea se iveste în decurs de un an de la desfacerea cãsãtoriei, însã numai dacã incapacitatea se datoreazã unei împrejurãri în legãturã cu cãsãtoria.
Întretinerea datoratã potrivit dispozitiilor alin. 2 poate fi stabilitã pânã la o treime din venitul net din muncã al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeazã a o plãti. Aceastã întretinere, împreunã cu întretinerea datoratã copiilor, nu va putea depãsi jumãtate din venitul net de muncã al sotului obligat la platã.
Când divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alin. 2 si 3 decât timp de un an de la desfacerea cãsãtoriei.
În toate cazurile, dreptul la întretinere înceteazã prin recãsãtorirea sotului îndreptãtit sã o primeascã
Art. 86. - Obligatia de întretinere existã între sot si sotie, pãrinti si copii, cel care înfiazã si înfiat, bunici si nepoti, strãbunici si strãnepoti, frati si surori, precum si între celelalte persoane anume prevãzute de lege. Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci.
Art. 94. - Întretinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeazã a o plãti.
Instanta judecãtoreascã va putea mãri sau micsora obligatia de întretinere sau hotãrî încetarea ei, dupã cum se schimbã mijloacele celui care dã întretinerea sau nevoia celui ce o primeste
In legatura cu mostenirea in timpul casatoriei, Codul familiei prevede-:
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune
Stiu si cred ca este f.grea situatia, dar cred ca va trebuie un avocat care sa va apere interesele.Potrivit art.de mai sus , din Codul familiei, aveti f.multe sanse de castig, pentru binele copilului si a surorii.In privinta mostenirii, parintii sa-si procure acte pe care sa le puna la dispozitia avocatului in sensul ca au dat acea mostenire fiicei lor(respectiv surorii d-voastre,) si nu in nume comun-deci pentru amandoi soti.
Toate cele bune si va tin pumnii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Vivian Ingrid Vivian Ingrid Poate fi solicitata pensie de intretinere pentru minor parintelui care refuza sa participe la cheltuielile de crestere a axestuia in cadrul casatoriei, chiar ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dupa divort b79mirela b79mirela Buna ziua, As vrea sa intreb daca stie cineva vreo lege prin care sotul este obligat sa intretina sotia, dupa divort, daca aceasta este somera. Metinonez ca ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotului irinapal irinapal Buna ziua. Va rog din suflet sa ma lamuriti in privinta urmatoarei situatii: Sunt maritata,am un servici f bun,dar nu mai stau cu sotul de ceva vreme. El nu ... (vezi toată discuția)