Buna ziua. Va rog din suflet sa ma lamuriti in privinta urmatoarei situatii:
Sunt maritata,am un servici f bun,dar nu mai stau cu sotul de ceva vreme. El nu are servici si nici vreo alta sursa de venit si il intretinea soacra mea din pensia ei. Acum ea insa a decedat, ma poate el obliga cumva sa-l intretin, nefiind divortati cu acte? Exista vreo lege de genul acesta? El e sanatos tun, se poate duce oricand la munca doar ca sufera de lene. De ce sa fiu eu obligata sa-l intretin?
Multumesc anticipat pt raspunsurile dvs.
In situatia data, va recomand sa divortati deoarece aceasta casatorie este doar de fatada si nu-i vad rostul...
Sotul dv. nu va poate obliga decat daca va suferi un accident sau va suferi de o boala care-l va pune in imposibilitate de a mai munci, caz in care poate introduce o actiune de obligare la intretinerea sa, in temeiul prevederilor Codului familiei: Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci. ;)
Codul familiei
Art. 86 Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Art. 89 Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
Locuiesc cu chirie, separat de el.
Sa inteleg ca ar putea sa ma oblige sa-l intretin?
Nu am divortat inca de el pt ca nu vrea sub nici o forma.
VA multumesc mult tuturor pt raspunsuri.
Chiar daca sotul nu doreste desfacerea casatoriei, nu inseamna ca nu puteti divorta... Dragoste cu sila nu se poate!
Va recomand sa divortati pentru a nu va complica inutil viata...;)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Obligatie intretinere
ILC
buna ziua
am o indoiala privind obligatia de intretinere... Domnul X nu are nici un venit lunar, nu are pensie, nu lucreaza, este bolnav si nu se poate ... (vezi toată discuția)
Intretinere parinti
cocalici
Va rog sa imi spuneti daca exista un articol de lege care sa ma oblige sa imi intretin tatal, in conditiile in care el are pensie de peste 1000 lei noi, are ... (vezi toată discuția)