avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatie intretinere

buna ziua
am o indoiala privind obligatia de intretinere... Domnul X nu are nici un venit lunar, nu are pensie, nu lucreaza, este bolnav si nu se poate intretine singur. Este divortat de sotia lui, si are 4 fiice care lucreaza in strainatate.
Poate domnul X sa ceara instantei sa impuna persoanei obligate, in cazul acesta celor 4 fete, de lege sa plateasca intretinerea?
ele se impotrivesc, ... desi au posibilitatea si veniturile necesare sa il ajute, ele spun ca nu le intereseaza si ca nu au nici o obligatie fata de el, ca poate sa moara de foame.
cum ar putea domnul X sa i se adreseze lor, cu ce argumente juridice..? pt a le convinge si pt a ajunge la o intelegere.. inainte sa le dea in judecata?

multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:47, 7 Martie 2011
Nu cred ca se poate face mare lucru in aceasta privinta, intrucat in prezent este divortat si copii sunt majori.
Din pacate pt dansul nu exista nicio obligatie legala a fiicelor de a intretine partintele nevoias. Nu exista decat obligatii morale in aceasta speta. situatia sa dramatica nu are nicio aplicabilitate in drept...
art 86 spune ca "Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege".
daca parintele are obligatie fata de copilul lui, la randul lor nu au si copiii obligatie fata de parintele lor?tocmai ca sunt majori, cu venituri ...
Ar fi obligati in acest caz doar parintii lui, frati.. etc..?
Art. 86
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
Art. 89
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 90
In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute in art. 89 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele ce au.
Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

copiii au obligatia intai sa-si intretina copiii proprii daca-i au, apoi parintii.
parintele isi poate actiona in judecata copiii pt a le cere pensie dar pt a castiga trebuie sa faca dovada ca e in nevoie si ca e in incapacitate de munca
mai departe se pune firesc intrebarea de ce nu are venituri, ce a facut pana acum ?.. daca ar fi in incapacitate de munca poate are dreptul la pensie de boala sau la ajutor social..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere bunici apatrascu apatrascu nepotii au obligatia sa intretina bunicii? Multumesc (vezi toată discuția)
Intretinere parinti cocalici cocalici Va rog sa imi spuneti daca exista un articol de lege care sa ma oblige sa imi intretin tatal, in conditiile in care el are pensie de peste 1000 lei noi, are ... (vezi toată discuția)
Bunica paterna poate platii pensia alimentara neplatita... RAMOnaBC RAMOnaBC buna ...am si eu o intrebare.Am auzit pe undeva ca daca tatal neplatitor de pensie alimentara nu are venit si nu poate fi obligat la plata restanta a pensiei ... (vezi toată discuția)