avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intretinere bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intretinere bunici

nepotii au obligatia sa intretina bunicii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: apatrascu , utilizator 22:30, 13 Aprilie 2010
Obligatia morala inainte de toate. Sau o obligatie contractuala in baza unui act de intretinere.
Va citez din art. 86 Codul familiei:
" Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla."

si
Art. 89

Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:

a) sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Concluzia: daca parintii dvs. sunt in viata, a lor este obligatia de a-i intretine pe bunicii dvs., daca nu sunt, obligatia va revine, in conditiile legii.
Am intretinut bunica peste 10 ani , am suportat toate costurile cu spitalizarea in mai multe etape si am suportat toate cheltuielile de imormintare si pomenile ulterioare . Cum este indicat sa recuperez o parte din cheltuieli de la posibilii mostenitori?:
1.odata cu deschiderea succesiunii sa arat si toate cgheltuielile efectuate , sau
2.un proces separat?
Mentionez ca tata a decedat cu 2 ani inaintea bunicii.
Multumesc frumos
Cu mult respect
Patrascu
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
apatrascu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie intretinere ILC ILC buna ziua am o indoiala privind obligatia de intretinere... Domnul X nu are nici un venit lunar, nu are pensie, nu lucreaza, este bolnav si nu se poate ... (vezi toată discuția)
Intretinere parinti cocalici cocalici Va rog sa imi spuneti daca exista un articol de lege care sa ma oblige sa imi intretin tatal, in conditiile in care el are pensie de peste 1000 lei noi, are ... (vezi toată discuția)
Bunica paterna poate platii pensia alimentara neplatita... RAMOnaBC RAMOnaBC buna ...am si eu o intrebare.Am auzit pe undeva ca daca tatal neplatitor de pensie alimentara nu are venit si nu poate fi obligat la plata restanta a pensiei ... (vezi toată discuția)