avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT !!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT !!!

Buna ziua.
Va rog frumos, poate sa ma informeze cineva daca pot solicita daune morale intru-un proces de divort (fara copii si fara partaj ) in situatia in care sunt determinata prin comportamentul sotului meu sa plec din locuinta acestuia. Acest comportament il pot proba doar cu inregistrari facute cu camera video ascunsa, neexistand alti martori. Pentru moment sunt in cautarea unui loc de munca, fiind disponibilizata de la serviciu. Sunt sub tratament medical si din pacate nu-mi pot asigura acest tratament. Fiind in aceasta situatie, el se comporta in asa fel incat sa ma determine sa parasesc locuinta.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:04, 13 Septembrie 2009
Procesul de divort in ce faza este? s-a intrat in dezbateri? Pana la a cere daune morale formulati o plangere penala impotriva sotului, care va creeaza probleme!
Am formulat cererea de divort pe care o voi depune saptamana viitoare la judecatorie. De aceea voiam sa stiu daca concomitent cu aceasta pot solicita acele daune, sau compensatii pentru ca intr-adevar este inuman ceea ce se intampla. El refuza categoric sa contribuie la nevoile gospodaresti. Isi cumpara hrana doar pentru el,iar daca ma ating de ceva ma acuza de furt. Nu stiu ce pot face in acest sens.
Sa presupun ca va veti angaja un avocat1 Daca da, atunci acesta va face exact ceea ce o sa sa cereti in actiunea de divort.
Va recomand sa va angajati un avocat.
In actiunea de divort eu as introduce ca petit si obligarea sotului la intretinerea mea, avand in vedere ca v-ati imbolnavit in timpul casatoriei iar boala dv. va pune in imposibilitate de a munci, potrivit art. 41 alin. 1 C.fam.
Va redau si pe acest topic prevederile Codului familiei:
Art. 41. - Până la desfacerea căsătoriei în condiţiile prevăzute de art. 39, soţii îşi datorează întreţinere.
Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie, ori în timpul căsătoriei; el are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la data desfacerii căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea se datorează unei împrejurări în legătură cu căsătoria.
Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. 2 poate fi stabilită până la o treime din venitul net din muncă al soţului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net din muncă al soţului obligat la plată.
Când divorţul este pronunţat numai din vina unuia dintre soţi, acesta nu va beneficia de prevederile alin. 2 şi 3 decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
În toate cazurile, dreptul la întreţinere încetează prin recăsătorirea soţului îndreptăţit să o primească.
..................................................
Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci.
...............................
Art. 93. - Obligaţia de întreţinere se execută în natură sau prin plata unei pensii în bani.
Instanţa judecătorească va stabili felul şi modalităţile executării, ţinând seama de împrejurări.
Art. 94. - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
;)
Daune morale nu prea puteti sa cereti, insa puteti cere obligarea acestuia sa va acorde intretinere....a fost mentionat acest lucru de catre cora2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie george_81 george_81 p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort? (vezi toată discuția)
Divort page page Buna,considerati ca desfacerea divortului din culpa paratei ar avea un efect negativ asupra pensiei de intretinere care o ia acum de la reclamant? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)