Iata cat de ciudata e viata si ce bine ca exista aceasta minunata inventie INTERNETUL. Eu sunt sotia "d-lui" stefan_al. Ghilimelele nu le-am folosit intamplator. Daca tot s-a intamplat sa ne regasim aici atunci v-as spune ca situatia este in felul urmator: Se comporta in asa fel incat sa ma determine sa plec din locuinta lui in care locuiesc si eu ca sotie legitima. Ii spalam, ii calcam ii gateam, faceam curatenie si tot ce intra in atributiile unei sotii. La un moment dat s-a saturat de banii mei putini la numar (am fost disponibilizata de la locul de munca si inca nu am gasit altceva) si a inceput sa-mi reproseze totul. Nu consimte sa contribuie la nevoile gospodaresti. Banii lui sunt pentru el desi sunt destui la numar. Cumpara hrana doar atat cat mananca el, iar daca ma ating de ceva, ma acuza de furt. Nu mai vorbestc de insulte, jigniri, pana la violenta fizica. Vreau sa va intreb daca pot solicita in instanta daune morale sau vreun fel de compensatie pentru ca mi se pare inuman, ceva demn de evul mediu ca un sot tiran sa-si infometeze pur si simplu sotia aflata in imposibilitate de a realiza vreun venit pentru motivul mai sus aratat. Partaj nu va fi, locuinta ii apartine. Copii nu avem. Vrea verigheta,lantul cerceii si un inel (cadouri pe care mi le-a facut pe timpul casatoriei) Vrea si florile din glastra. I le las cu draga inima. Nu-mi trebuie nimic. Dar vreau sa stiu daca am dreptul in aceasta situatie sa solicit aceste despagubiri, pentru ca uite....am nevoie de tratament medical si pentru ca este asa cum am spus, inuman.As dori sa stiu daca pot depune vreo plangere prin care sa arat faptul ca nu asigura nici minimul de hrana in schimb isi asigura necesarul zilnic de alcool. Ce trebuie sa fac? Caut cu disperare un loc de munca, dar in acest context al crizei este extraordinar de dificil. Va multumesc mult pentru sfat.
Cel mai bine ar fi sa cereti desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului , intre tim sa va cautati o locuinta . Se va termina rapid, intrucat nu aveti copii., dar puteti sa uzitati de o cale mult mai simpla, sa mergeti la notar- impreuna si rezolvati mult mai repede , decat la instanta unde este greva.
Conform dispoziţiilor Codului familiei: Art. 2. - Relaţiile de familie se bazează pe prietenie şi afecţiune reciprocă între membrii ei, care sunt datori să-şi acorde unul altuia sprijin moral şi material.
......................................
Art. 29. - Soţii sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsniciei.
........................................
Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci.
........................................
Art. 89. - Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii îşi datorează întreţinerea înaintea celorlalţi obligaţi;
..............................................................
In atare conditii, va recomand sa introduceti actiune de divort. ;)
Multumesc mult pentru raspuns!
Dar nu prea inteleg ce s-ar putea face la notar. Situatie este din pacate asa cum am prezentat-o. Cu ce ma poate ajuta un notar? Multumesc inca o data.
pt ce ar putea doamna sa mearga la notar ??
partaj nu doreste intrucat bunul imobil este proprietatea exclusiva a sotului , deci ?
divortul este de competenta instantelor judecatoresti , potrivit reglementarilor in vigoare .
abia cand va intra in vigoare noul cod civil, divortul de comun acord va fi si de competenta notarilor .
din pacate nu prea aveti cum sa -l obligati la plata unor daune morale pe sotul dvs !! asa este caracterul dansului .
ar trebui sa-i dati o lectie morala in schimb !!
Alte discuții în legătură
Divort !!!
iulia20
Buna ziua.
Va rog frumos, poate sa ma informeze cineva daca pot solicita daune morale intru-un proces de divort (fara copii si fara partaj ) in situatia in ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere sotie
argy
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu un raspuns,daca se poate.Am fost casatorita 17 ani,din care 7 ani am muncit iar 10 am stat acasa sa cresc copilul,adica am ... (vezi toată discuția)