Cadrul legal este OUG 63/2010. Metodologia...nu prea exista. Singurele criterii de care ar trebui sa se tina cont sunt cele prevazute de catre CCMUN 2007-2010:
ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
Ce se intampla in cazul in care exista in cadrul institutiei urmatoarele situatii:
-persoane care nu au copii,dar a caror prezenta este foarte importanta?
-doi salariati sot-sotie,unul cu salariu mai mare iar celalalt cu salariu mai mic.Util este salariatul cu salariul mai mic,deci celalalt sot ,cu salariu mai mare,este trimis acasa.
-un salariat care are copii in intetinere dar a carui prezenta nu mai este utila.Ma refer la posturile care nu sunt unice in cadrul unitatii
-un salariat care cumuoeaza pensia cu salariul,este adevarat...dar a carui munca este foarte importanta si nu poate fi facuta de alta persoana din cadrul institutiei.