avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspundere Asociat unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspundere Asociat unic

SRL cu asociat unic, administrator o alta persoana, are credit bancar si nu mai poate plati. Care este raspunderea asociatului. Raspunde doar in limita capitalului, bunurilor societatii??
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 12:43, 21 Iulie 2010
bobos a scris:

SRL cu asociat unic, administrator o alta persoana, are credit bancar si nu mai poate plati. Care este raspunderea asociatului. Raspunde doar in limita capitalului, bunurilor societatii??

In mod normal, DA, aceasta fiind si logica denumirii SRL=Societate cu raspundere limitata. Doar daca se dovedeste reaua credinta se poate angaja raspunderea asociatului (bancruta in diferite forme).

Succes!
Primul raspunzator este chiar societatea, in limita activelor sale. Abia apoi intervine raspunderea asociatilor, care cu putine exceptii este limitata. Poate raspunde si administratorul, in anumite cazuri.
Daca discutia ramane la nivel teoretic, este perfect adevarat faptul, ca raspunderea asociatilor nu poate fi atrasa, decat in cateva situatii..

Insa, in practica, din cate cunosc eu, chiar si in cazul creditelor, pentru care nu se aduc garantii, banca solicita ca asociatii sa avalizeze (inclusiv sotii/ sotiile asociatilor) si sa semneze un bilet la ordin in alb impreuna cu firma.

In urma acestei avalizari, banca are posibilitatea sa urmareasca, in mod direct, pe asociati, etc
Multumesc pentru raspunsuri.
Banca are garantii imobiliare, si bilet la ordin in alb semnat doar de administrator. Sa inteleg ca in acest caz asociatul unic nu are probleme (ca si pers. fizica ma refer).
bobos a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.
Banca are garantii imobiliare, si bilet la ordin in alb semnat doar de administrator. Sa inteleg ca in acest caz asociatul unic nu are probleme (ca si pers. fizica ma refer).

Da, asa este!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin - avalist Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua O societate a contractat un credit de la banca . Banca a obligat asociatii societatii si pe sotiile acestora sa avalizeze trei bilete la ordin. ... (vezi toată discuția)
Linie de credit ilobog ilobog Buna ziua, Am urmatoarea situatie: un srl cu 2 asociati (50+50%, care sint si administratori) a obtinut o linie de credit la o banca, garantia fiind citeva ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin in alb gmr gmr buna..am contractat un credit la Bancpost in anul 2008 fara garantii imobiliare pe firma mea.exista doar o garantie mobiliara de rangul 1 instituita de banca ... (vezi toată discuția)