avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista temeiuri legale pentru sesizarea OPC?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista temeiuri legale pentru sesizarea OPC?

Buna ziua,
recent am incercat sa realizez refinantarea unui credit ipotecar. Gasesc o oferta "tentanta" (avans 0, dobanda fixa, credit pe 23 ani, DAE mic - cel mai mic dupa unele clasamente) si purced la demersuri. Depun dosarul si dupa vreo 12-15 zile lucratoare ma anunta ca s-a aprobat si ca putem incepe transferul creditului.
Eu -desi nerabdator- solicit in prealabil un model de contract pe care il si obtin dupa unele codeli.
Ce m-a frapat: X-(
1) Nu exista oferta publica scrisa nicaieri, nici macar pe site-ul oficial al bancii (eu cel putin n-am fost in stare sa o gasesc), ci doar niste date sumare;
2) Pe modelul de contract (numit "conventie") pe care l-am primit de la un ofiter de credit nu apare antetul bancii pe nicio pagina (inafara de prima) si nu este semnat de niciun reprezentant al bancii;
3) Pe modelul de contract nu se precizeaza nicaieri perioada de valabilitate a ofertei;
4) La un articol din contract se precizeaza ca rata dobanzii este fixa iar trei articole mai jos zice "banca isi rezerva dreptul sa modifice rata dobanzii daca piata monetara fluctueaza semnificativ" - citat din memorie.
5) O serie de comisioane sunt date ca fiind 0%, dar mai la vale iar apare clauza cu "banca isi rezerva dreptul...";


Am inceput sa caut pe net legislatia si consider ca:
a) Banca se face vinovata de publicitate inselatoare (Legea 148/2000, Art 4) incalcand Art 6 lit a) deoarece in toate ofertele de pe situri de finante-banci apare sintagma "dobanda fixa" cand de fapt rata dobanzii e variabila.
b) Admitand ca de fapt rata dobanzii e variabila, in oferta (model de contract) nu se precizeaza modul de calcul al acesteia (in contradictie cu Art.7 lit.f -privind omiterea unor informatii esentiale).
Subsecvent, conform legii creditului ipotecar (34/2006) Art 14. banca trebuia sa precizeze un indice de referinta de care se leaga variatia ratei dobanzii si deasemenea sa prevada ca -citez- "rata dobanzii nu variaza decat atunci cand modificarea in sens crescator sau descrescator inregistreaza, fata de rata initiala a dobanzii, o diferenta minimala determinata".
c) Banca nu a respectat Art.8 din legea 34/2006 care prevede ca banca sa puna la dispozitia imprumutatului o oferta scrisa cu toate conditiile contractului si termenul de valabilitate al acesteia.

In situatia in care as semna un asemenea contract, as putea solicita anularea unor clauze referitoare la modificare ratei dobanzii in baza legii 193/2000 - Clauze abuzive in contracte?
Ma gandesc ca exista niste clauze ne-negociate direct (conf. definitiei de la Art 4 alin.2 din lege) care dupa parerea mea sunt abuzive, fiind contrare cerintelor bunei-credinte ("dobanda fixa" ar trebui sa aiba un inteles clar pentru toata lumea).

Exista vreun act normativ care sa instituie obligativitatea indicarii DAE si pentru creditele ipotecare? Nu l-am gasit specificat decat in legea creditului de consum (289/2004)

Pot solicita negocierea cu banca? Credeti ca as avea succes in eliminarea unor clauze (in special cea privind variabilitatea ratei dobanzii)?
Pot face o sesizare la OPC? Macar sa-i amendeze ca au incalcat legea consumatorului si sa-i oblige sa precizeze f.clar conditiile si termenele ofertei.

P.S. SUNT REVOLTAT de modul cum inteleg unele banci sa faca afaceri in Romania! Nu pot pricepe cum le permite BNR-ul sa ofere asemenea "produse". :O
P.P.S. Scuzati eventualele exprimari inexacte, defectuoase si in general ne-juridice. Nu am pregatire in domeniu.


Cel mai recent răspuns: inc0gnito , utilizator 12:17, 20 August 2007
poti incerca sa negociezi cu banca sa le arati care sunt clauze abuzive poate chiar vor face modificari, parerea mea clauza cu dobanda nu o vor schimba niciodata......nu ei isi asuma riscuri ci tu.....doar de aia e banca.....
anularea unor clauze in instanta dupa semnare nu prea pare de succes......tu ar trebui sa dovedesti tot ce sustii samd, cel mai bine modifica ce poti la negocieri si daca nu obtii ce vrei nu semna contractul, o sesizare la OPC se poate face.....poate sunt de acord cu tine si faci un bine si altora....
:-/
Nu mai sunt si alte pareri? Nu stiu de ce, dar am crezut ca aici in forumul "consilieri juridici" o sa primesc feed-back de la oarece consilieri juridici (sau macar de la oameni cu pregatire in domeniu).
Se vede treaba ca sunt toti plecati in concediu...
Cetatenii sau organizatiile legal constituite pot adresa OPC petitii, in conformitate cu procedura descrisa in Ordonanta Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, publicat in Monitorul Oficial nr. 84 din 1 februarie 2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

Thanks for nothing elis,
dar ai raspuns pe langa subiect.
Mai citeste o data mesajul initial. (Hint: titlu)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Dae 0% in contract de credit alina2814 alina2814 Am un contract de credit de nevoi personale la o banca, semnat in septembrie 2007. Desi in cuprinsul sau sunt specificate atat dobanda anuala (variabila, ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca fox123 fox123 As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale ... (vezi toată discuția)