avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauze contractuale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauze contractuale

buna ziua!am un abonament de internet facut anul acesta cu clauza de 2 ani.asi dori sa renunt la el si sa imi fac alt tip de abonament.se poate tinand cont de legea161/2010?multumesc
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 14:15, 21 Iulie 2010
Din cate cunosc orice lege se aplica pentru viitor si nu retroactiv.
Puteti renunta la vechiul abonament si incheia noul contract in noile conditii legale, iar pentru cele vechi dati in judecata compania si cereti instantei constatarea ca abuziva a acelei clauze si implicit anularea obligatiei de a o executa.
Din Legea mentionata:
"Art. I. - Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 cu privire la Codul consumului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 84. - Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale."
Art. II. - În anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale;".
Chiar daca legea opereaza pentru viitor, daca anumite clauze apreciate de legiuitor ca abuzive sunt nule de drept, ele nu mai pot opera pentru viitor in contractele deja incheiate. Sa presupunem cazul in care comerciantul a impus printr-o clauza (abuziva) plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale. Ea este apreciata ca abuziva si nula de drept de catre lege, prin coroborarea celor doua articole. In consecinta daca furnizorul apreciaza ca a fost prejudiciat prin denuntarea unilaterala a contractului de catre consumator, poate solicita in instanta o justa despagubire. Sunt curioasa cum va judeca instanta, cu ce probatoriu ar trebui sa se prezinte bietul consumator etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere abonament orange andreyc1986 andreyc1986 buna ziua. am un abonament orange si mai am o perioada contractuala de 5 luni. ma intereseaza daca pot sa renunt la abonament pana la expirarea contractului , ... (vezi toată discuția)
Portare numar de telefon si taxa de platit la romtelecom ezechel21 ezechel21 Daca am facut portare de numar de telefon de la Romtelecom la UPC in luna decembrie 25 si mi-a venit din partea unei firme Cycle European S.R.L plata in ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet drm24 drm24 Buna ziua, In primul rand imi cer scuze ca va deranjez cu un subiect arhicunoscut si dezbatut pe forum dar as vrea un raspuns mai de actualitate. Asadar ... (vezi toată discuția)