Din Legea mentionata:
"Art. I. - Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 cu privire la Codul consumului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 84. - Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale."
Art. II. - În anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale;".
Chiar daca legea opereaza pentru viitor, daca anumite clauze apreciate de legiuitor ca abuzive sunt nule de drept, ele nu mai pot opera pentru viitor in contractele deja incheiate. Sa presupunem cazul in care comerciantul a impus printr-o clauza (abuziva) plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale. Ea este apreciata ca abuziva si nula de drept de catre lege, prin coroborarea celor doua articole. In consecinta daca furnizorul apreciaza ca a fost prejudiciat prin denuntarea unilaterala a contractului de catre consumator, poate solicita in instanta o justa despagubire. Sunt curioasa cum va judeca instanta, cu ce probatoriu ar trebui sa se prezinte bietul consumator etc.