avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie sau de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie sau de vanzare-cumparare

Buna ziua!

Sunt proprietarul unui imobil pe care il am de la parintii mei printr-un act de vanzare-cumparare, in perioada in care nu eram casatorit. Acum casatorit fiind, as dori sa le dau inapoi parintilor apartamentul printr-un act de donatie. Fac acest lucru deoarece s-ar putea sa ma despart de sotia mea, careia ii datorez o suma de bani pe care am inregistrat-o sub forma unei declaratii notariale. Eu nu vreau sa mai fiu proprietarul acelui apartament (pana la urma este munca parintilor mei). Ce act ar trebui sa fac, pentru a nu putea fi atacat?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 19:15, 21 Iulie 2010
Si vnazarea-cumpararea intre dvs. si parintii dvs. poate fi considerata donatie "deghizata". Dar pentru asta ar trebui dovezi temeinice.
Solutia optima ar fi vanzarea imobilului unei terte persoane.
nu este indicat sa incheiati act de donatie.
contract de vanzare cumparare, dar data fiind situatia si acela este atacabil.
Multumesc pentru raspunsuri.

Nu schimba cu nimic situatia, daca sotia inca nu a introdus dosarul de partaj, iar aceasta tranzactie este facuta inainte de introducerea partajului?
buna ziua.
dvs ii datorati sotiei o suma de bani.
prin aceasta instrainare pe care intentionati sa o faceti cu parintii dvs va veti micsora patrimoniul, fraudand interesele creditorilor.
Actul notarial suna in felul urmator:

"Subsemnatul X, domiciliat in ...., declar ca am primit de la sotia mea Y (fosta ....), suma de ......, pentru a achita sulta conf. sentintei civile nr. ...... pronuntata in dosarul nr. ......, de Judecatoria ........ si pentru a achita un credit BRD.
Declar de asemenea ca suma de ..... am primit-o anterior casatoriei noastre si ca aceasta provine din fondurile proprii ale sotiei mele".

Nu se poate ajunge la proprire pe salariu?

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Declaratia notariala in procesul de partaj Tedesco Tedesco Buna ziua! Inainte de casatorie am primit de la viitoarea sotie o suma de bani, pe care am inregistrat-o printr-o declaratie la notar. Acum dupa 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Vânzare imobil între soți. este aceasta o soluție pentru ca imobilul să ajungă în final doar la copilul din a doua căsătorie? liabali liabali Buna ziua, vreau sa știu dc se poate sa vândă soțul meu partea lui din casa , mie, soției. Mai are un copil din alta căsătorie și vrem ca sa rămână ... (vezi toată discuția)
Cedare cota 1/2 din bun comun si taxe James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cum pot ceda sotiei mele cota din 1/2 dintr-un apartament cumparat de noi in timpul casatoriei acum 4 ani. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)