avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare cota 1/2 din bun comun si taxe
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare cota 1/2 din bun comun si taxe

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti cum pot ceda sotiei mele cota din 1/2 dintr-un apartament cumparat de noi in timpul casatoriei acum 4 ani. M-ar interesa varianta cea mai avantajoasa financiar.
De asemenea as vrea sa stiu cum se calculeaza taxa notariala pentru ca in grila notarului pretul este foarte mic datorita zonei, nu mai retin cat insa undeva in jur de 10.000 lei insa noi l-am cumparat cu 35.000. In afara de aceasta taxa se mai plateste ceva? Si se plateste doar pentru cota cedata sau se calculeaza la intreaga valoare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 15:31, 22 Octombrie 2014
Art. 317 din actualul Cod Civil prevede că fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane. Astfel, legea nu mai interzice vânzarea între soţi, aceștia putând încheia între ei atât contracte de vânzare-cumpărare, cât și de schimb, donaţie, și orice alte acte de transfer al dreptului de proprietate.
Taxele se platesc la valoarea pe care o declarati acum pentru imobil, nu la ce a fost acum 4 ani.
Ca la orice instrainare, se platesc taxe, impozit, onorariu notar la valoarea cotei ce se instraineaza.
Multumesc pentru raspuns. Ati putea sa imi spuneti si care varianta este mai ieftina, donatie sau vanzare-cumparare? As vrea sa fac un calcul aproximativ al sumei de care vom avea nevoie.
Am gresit in primul mesaj si nu pot sa corectez. Vreau sa cedez cota de 1/2 nu o parte din ea dar cred ca s-a inteles.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
James_Hetfield, utilizator
Care e scopul actului?
Actul e valabil daca reflecta realitatea, deci nu ne intrebati pe noi daca faceti vanzare sau donatie, ci in functie de daca faceti vanzare sau donatie noi va putem face actul.
Scopul incheierii actului e esential.
Cum de aveti cota? Scrioe in actul de vanzare cota fiecarui sot?
Faceti partaj.
daca ii donati, donatia poate fi revocata de dvs cand doriti in timpul casatoriei sau de creditori.
Si partajul poate fi revocat de creditori dar ceva mai greu .
Donatia, ca si partajul, e scutita de plata impozitului. Vanzarea e doar cu 2 % mai mare ca si cost decat restul, insa nu vad cum se poate realiza daca dvs sunteti casatoriti sub regimul comunitatii legale de bunuri.
@AVLIL
Sotia nu detinea inainte de casatorie niciun imobil. De cand ne-am casatorit am imbunatatit continuu apartamentul meu iar cand am terminat totul, inclusiv dotarile, am hotarat sa mai cumparam unul. Asta a fost in 2010. Figuram amandoi pe contract cu cate o cota de 1/2. As dori ca acel apartament fie proprietatea ei exclusiva pentru ca in caz de divort sa nu se mai puna problema partajului ci fiecare sa ramana cu locuinta lui. Nu cred ca as putea avea surprize ca cere sulta pentru imbunatatiri. De fapt nici problema divortului nu se pune insa asa as vrea eu, sa fie lucrurile clare din punctul asta de vedere.
@gi_jane2
Nu avem credite de niciun fel, nici macar de nevoi personale. Daca donatia poate fi revocata mai bine renunt la aceasta varianta. Ziceti ca se poate face partaj?

Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
James_Hetfield, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar BOGCOS BOGCOS am luat un credit ipotecar sa-mi cumpar un apartament. La realizarea contractului as vrea sa o trec si pe prietena mea la proprietari, insa banca nu ma lasa ca ... (vezi toată discuția)
Vânzare imobil între soți. este aceasta o soluție pentru ca imobilul să ajungă în final doar la copilul din a doua căsătorie? liabali liabali Buna ziua, vreau sa știu dc se poate sa vândă soțul meu partea lui din casa , mie, soției. Mai are un copil din alta căsătorie și vrem ca sa rămână ... (vezi toată discuția)