avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie parte imobil, soti in divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie parte imobil, soti in divort

In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit.
In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am convenit ca apartamentul sa fie al meu.
Daca sotul meu imi doneaza partea lui de imobil acum cat suntem casatoriti, va fi trecut pe numele meu pe care il am dupa sot, dupa divort cand o sa-mi preiau numele de fata, va fi cert al meu imobilul ?
Sotul meu va putea avea vreo pretentie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:18, 21 Aprilie 2014
Sotul nu va poate dona nimic in timpul casatoriei. La divort puteti imparti imobilul prin partaj , adica : daca doriti sa luati dvs,.imobilul se va mentiona acest lucru in tranzactie precum si sulta pe care o va incasa sotul . Nu are nici o relevanta numele pe care il purtati la incheierea tranzactiei ori dupa. Actul ramane valabil. Dupa divort si partaj intabulati in cartea funciara hotararea de partaj ( ori actul notarial daca veti rezolva prin notariat ) si veti fi proprietara .
sunteti casatoriti nu va poate dona nimic.dupa divort se poate gasi o solutie legala,
In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit.

Avand in vedere ca are o cota proprie din imobil, bineinteles ca va poate dona si acum in timpul casatoriei si dupa ce veti divorta. In fiecare caz, ce v-a donat va fi in patrimoniul dvs.
Daca va doneaza in timpul casatoriei, se poate suci si revoca donatia doar pe perioada casatoriei, dupa ce veti divorta, nu o mai poate revoca.

ART1031
Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei.

Daca va doneaza dupa ce veti divorta, nu mai poate revoca donatia
In afara de donatie, mai aveti la indemana partajul ( iesirea din indiviziune).. pe care la fel, il puteti face acum sau dupa divort.
Nu numele e important..
Daca ati imparti bunuri si practic ati fi chit daca va da cota luidin casa, corect e sa faceti partaj, daca e marinimos si va cedeaza cota lui, corect e sa faceti donatie. Corect, nu e mereu si avantajos sau bine.. daca are creditori, nu e buna donatia :)
Paste fericit !

Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Daca ati cumparat imobilul inainte de casatorie, oare nu aveati nume diferite, fiecare avand cota sa distinct individualizata din acesta? Deci, sotul va poate dona partea sa din bunul respective, insa se poate razgandi doar cat timp este valabila casatoria.Dupa desfacerea casatoriei, bunul va fi integral si exclusiv al dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu masina la partaj liliann liliann Buna ziua sunt in divort cu sotul. sora mea are o masina cumparata cu banii ei care figureaza pe numele sotului. el vrea sa nu o introduca in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorita cu un barbat care are un copil ( major)din ... Cristinasunt Cristinasunt Buna ziua, sunt casatorita cu un barbat care are un copil ( major)din prima casatorie. Intrebare: dorim sa achizitionam un imobil dar vrem sa il protejam de ... (vezi toată discuția)
Donație Adakaleh Adakaleh Dacă soțul îmi donează partea lui di apartament ce drepturi mai asupra apartamentului? (vezi toată discuția)