Buna ziua, sunt casatorita cu un barbat care are un copil ( major)din prima casatorie.
Intrebare: dorim sa achizitionam un imobil dar vrem sa il protejam de dreptul de mostenire al copilului. Cum se procedeaza? Se poate face o donatie ( sotul doneaza sotiei imobilul ) ? Se poate contesta acesta varianta de catre copilul din prima casatorie ?
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns insa timpul a trecut( nu am mai consultat platforma) si am cumparat anul acesta un imobil in contextul casatoriei, ce se mai poate face acum? Mentionez ca imobilul a fost cumparat cu 90% bani adunati de mine dar pe care am decis sa ii pun la comun cand ne-am casatorit. Cum spuneam, sotul are din prima casatorie un baiat major . Si daca exista posibilitatea donatiei ( sotul doneaza sotiei) aceasta se poate contesta in instanta de catre copilul mostenitor ?Astept cu interes o indrumare , multumesc!
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Da. Copiii sunt moștenitori rezervatari și dacă donația ii încalcă rezerva succesorala (adica soțul nu mai are alte bunuri în afara de 1/2 din imobil), donația se reduce.
Fie fizic, fie prin obligația dvs de a-i achita o sultă.
În plus, donația poate fi revocata de soț, în timpul căsătoriei.
Dacă vreți ca bunul sa fie integral al dvs, puteți încheia un act de partaj în timpul căsătoriei.
Însă pentru jumătatea din imobil a soțului, pe care o veți prelua, trebuie sa ii achitați o sultă.
Și cum 1/2 cu siguranță depășește 50.000 lei, sulta se plătește prin virament bancar.
Si cand te gândești ce bună era soluția data și cu costuri minime...dar na, dvs nu ati "consultat platforma"
L-ati consultat pe sot dacă vrea sa fiți unic proprietar de acum? Ca de aici plecați. Dacă e de acord, faceti partaj, puteti admite și cote diferite, nu numai pe jumătate, asta ar face ca sulta sa fie mai mica.