« Am iesit la pensie in februare 1985 , dupa 27 ani si 06 luni Gr.I de munca 100% plus 6 ani gr.III total vechime rotunjita 46 ani.
La recalculare in anul 2005 s-a folosit stagiul complet de cotizare de 30 de ani aplicand art.8 din Leg.3 /1977 in loc de art.14 cum era normal. In februarie 2010 am facut o cerere la CJP pentru a-mi recalcula pensia folosind stagiul de cotizare de 20 de ani si nu 30 cum gresit s-a facut, la care am primit raspuns negativ dand unele explicatii care nu aveau nimic comun cu cererea mea. Dupa ce am primit raspuns am dat CJP in judecata. La primul termen reprezentantul CJP a venit cu intampinare si prima fraza care a fos scrisa au cerut sa fiu obligat sa platesc cheltuieli de judecata si bineinteles sa-mi respinga actiunea ca fiind nefondata. In timpul procesului Judecatoarea de sedinta m-a intrebat ce decizie contest si eu am spus ca nu contest nici o decizie, si cer doar la recalculare, sa se foloseasca stagiul de cotizare de 20 de ani si nu 30 cum a procedat CJP, si am mai spus sa se respecte Dec.40 a ICCJ din 22 sept.2008.
Atunci Judecatoarea de sedinta a zis ca la urmatorul termen sa duc cererea pe care am prezentat-o la CJP prin care am cerut sa foloseasca stagiul complet de cotizare de 20 de ani si nu 30. Bineinteles am facut asa cum mi-a cerut si am depus la dosar cererea si raspunsul la intampinare. La cel de al doilea termen pe care l-am avut in 21 iunie 2010, m-a intrebat din nou ce vreau si am spus sa aplice art.14 din Leg.3/1977 si nu art.8 cum mereu sustine CJP spunandule ca art 8 era pentru Gr.III de munca si atunci judecatoare a zis ca art 14 dadea numai dreptul sa ies la 50 de ani la pensie si nu ca stagiul complet de cotizare sa fie de 20 de ani. Atunci am spus ca si Dec.40 a ICCJ prevede asa ceva si mi-a zis ca in decizie nu scrie sa se imparta punctele la 20 de ani.
Am primit sentinta civila si mi-a respins actiunea, motivul principal a fost ca Instanta a retinut ca in raspunsul dat de CJP, eu nu indeplinesc conditiile legale pentru a beneficia de drepturile prevazute de OUG nr.100/2008, modificata privind recalculare pensiilor intrucat am beneficiat de un calcul mai avantajos.
Fac precizarea ca eu nu am cerut asa ceva si nici nu sa discutat nimic in timpul procesului, si nici in intimpinare, despre aceasta problema, ba mai mult au spus ca s-a impartit la 30 de ani. Eu nu vad avantaj ci din contra mare dezavantaj pentru ca eu am in prezent un punctaj mediu anual de 2.07388, iar daca se impartea la 20 de ani as fi avut 2.77331 (puncte totale obtinute 55.4662/20=2.77331).
Mentionez ca totalul de puncte de 55.4662 sunt fara ord.100/2008, deci este o diferenta in minus de 0.69943 puncte cu care imi este diminuat puctajul mediu anual de care ar trebui sa beneficiez.
Am facut Recurs la CURTEA DE APEL TIMISOARA. » Va intreb ce sanse credeti ca are si ce ar putea sustine la recurs in plus fata de ce am aratat.
Instanta de fond a spus ca, intrucat unchiul dvs. a beneficiat de prevederile OUG nr. 100/2008, nu poate beneficia si de determinarea punctajului mediu anual in functie de un stagiu complet de cotizare de 20 de ani.
Ideea este ca unchiul dvs. nu poate sa beneficize si de punctajul suplimentar prevazut de OUG nr. 100/2008 si de un stagiu complet de cotizare de 20 de ani.
In recurs trebuie accentuata ideea ca instanta de fond a pronuntat hotararea fara sa tina cont de Decizia nr. 40/2008 a ICCJ, incalcand astfel prevederile art. 329, alin. (3) Cod procedura civila. Mai mult nu are ce sa sustina, fata de ceea ce ati aratat.
ART. 329
............................................
(3) Solutiile se pronunta numai in interesul legii, nu au efect asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese. Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante.
D-na Gabriela Pintea a raspuns la data de 1 februarie2010 a unui caz similar,citez:"Casa de Pensii nu poate emite o noua decizie de pensie conf. deciziei nr.40/2008 pronuntata de Sectiile Unite ale ICCJ.Nu are importanta ca art.14 din Legea 3/1977 nu este clar,judecatorii ICCJ au fost de alta parere.Respectarea deciziei nr.40/2008 este obligatorie numai pt.instante.
Unchiul meu nu are pretentia sa primeasca si OUG 100/2008 si sa-i aplice si stagiul de 20 de ani deoarece cunoaste foarte bine si Leg.3/1977 si Leg.19/2000 si OUG 100/2008 si OUG 209/2008 si Leg.218/2008,dar nici in timpul procesului nici prin intampinarea facuta de CJP nu s-a pus aceasta problema ca daca s-ar fi discutat atunci ar fi explicat ca nu are aceasta pretentie.Dar asa cum se precizeaza si in OUG.209/2008 si in Leg.218/2008 trebuie sa i se calculeze numai diferenta de punctaj,in cazul de fata el are punctajul mediu anual de 2,07388 unde este inclus si punctajul din OUG.100/2008,iar aplicand stagiul de cotizare de 20 de ani ar avea un punctaj mediu anual de 2,77331 deci o diferenta de punctaj de 0,69943 tinand cont ca a primit OUG 100/2008 iar fara OUG ar fi o diferenta de o,92443 puncte in minus.
Am inteles ce spuneti dvs., am citit tot mesajul. Eu am explicat pe ce si-a motivat instanta de fond hotararea, motivare cu care eu nu sunt de acord, dar cunosc practica instantelor. Stiu si ca pe unchiul dvs. il avantajeaza stagiul complet de cotizare de 20 de ani, nu punctajul suplimentar.