avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Revizuirea deciziei de pensie emisa in urma unei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Revizuirea deciziei de pensie emisa in urma unei hotarari judecatoresti

Sunt pensionar in baza legii 3/1977, cu un stagiu de cotizare in grupa I cu 29 ani si la actiunea de recalculare conform OG 4/2005 punctajul mediu anual a fost stabilit prin impartirea la 30 ani in loc de 20 conform art. 14 aln. 1 si 2 din legea 3/1977.
Am introdus actiune in instanta, prevalandu-ma si de decizia 40/2008 a ICCJ, am obtinut o hotarare favorabila la curtea de apel Bucuresti prin obligarea Casei de Pensii sa stabileasca punctajul prin impartirea la 20 ani.
Dupa depunerea hotararii la Casa de Pensii s-a emis o noua decizie dar mi s-au retinut punctele acordate in baza OUG 100/2008.
Am intentat actiune in instanta in care am cerut:
1.obligarea paratei la indreptarea erorii facute la punerea in aplicare a hotararii judecatoresti si restituirea sumelor si punctelor acordate conform OUG 100/2008;
2.obligarea paratei de a-mi acorda drepturile aferente art.169 aln. 1 si 2 din legea 263/2010.
Actiunea a fost respinsa de tribunalul de prima instanta si apoi recursul la Curtea de Apel Bucuresti, invocand exceptia tardivitatii pentru faptul ca nu am contestat decizia emisa la plicarea hotararii judecatoresti in termenul de 45 zile.
Subsemnatul am motivat in recurs ca eu ma incadrez in prevederile art. 7 aln 1 si 2 din legea 263/2010 si nu in aceea ca subsemnatul a depus la Casa de Pensii o noua cerere de recalculare.
Am facut dovada la recurs ca si asa in termenul legal de 45 zile am depus la Casa de Pensii o cerere prin care solicitam un buletin de calcul pentru a le putea dovedi eroarea facuta la aplicarea hotararii judecatoresti pentru care nu am primit niciun raspuns.
Pentru aceasi speta, am depus 6-7 exemple de practica judiciara a Curtii de Apel Bucuresti in care s-a dat castig de cauza.
Ce pot face intro asemenea situatie?
Am consultat un avocat care mi-a recomandat sa cer revizuirea decizilor Tribunalului de prima instanta Teleorman si Curtii de Apel Bucuresti, printr-o noua actiune facuta la tribunalul Teleorman si sa cer si aplicarea legii 263/2010, art. 169 aln. 1 si 2, avand in vedere ca legea 3/1977 nu este o lege speciala si practica judiciara existenta.
Un alt avocat mi-a recomandat sa fac o noua actiune si sa cer revizuirea deciziei de pensie emisa la punerea in aplicare a hotararii judecatoresti de stabilire a punctajului prin impartire la 20 ani si sa cer aplicarea prevederilor legii 263/2010 respectiv art. 169, aln. 1 si 2 avand in vedere ca legea 3 /1977 nu este o lege speciala.
Oare se poate invoca in acest caz autoritatea de lucru judecat avand in vedere ca cer acelasi lucru, dar in primul proces actiunea s-a bazat pe obligarea paratei la indreptarea unei erori facute la punerea in aplicare a unei sentinte, iar de data aceasta cer revizuirea deciziei emise la aplicarea acelei hotararii?
Va multumesc anticipat pentru rabdarea de a analiza speta in cauza si pentru recomandarile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:31, 4 Iunie 2012
Daca vi s-a reclculat pensia utilizandu-se un stagiu complet de cotizare de 20 de ani,nu mai puteti beneficia de prevederile O.U.G.100/200 si de cele ale art.169 din legea 263/2010.

O.U.G.100/2008:

Art. I. — Dupa articolul 781 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 782, cu urmatorul cuprins:
„Art. 782 . — (1) Asiguratii care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiaza de un numar suplimentar de puncte, dupa cum urmeaza:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare luna de spor, acordat pentru vechimea realizata in activitatea desfasurata in grupa I de munca;

(2) Prevederile alin. (1) se aplica numai in situatiile in care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza stagiile complete de cotizare, prevazute in anexa nr. 3, in functie de data nasterii, respectiv stagiile complete de cotizare in functie de data deschiderii dreptului la pensie,

Asadar,daca la determinarea punctajului mediu anual nu s-a utilizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 3,in functie de data nasterii,respectiv cel de la data deschiderii drepturilor la pensie,nu puteti beneficia de aceasta majorare.

Ori stagiu complet de 20 de ani,ori majorarea punctajului aferent grupei cu 50%.
Si eu am lucrat 28 de ani si 10 luni in grapa I-a in procent de 100%,mi-am deschis drepturile pe legea 3/1977 si am beneficiat de majorare,nu si de stagiu complet de 20 de ani.

Hotararile instantelor judecatoresti sunt temeinice si legale. Imi pare rau, insa ambii avocati v-au sfatuit prost. Motivele de revizuire sunt strict si limitativ prevazute de lege (art. 322 Cod procedura civila) si o eventuala cerere de revizuire nu are sorti de izbanda. Cum sa faceti revizuire pentru ca alte persoane au obtinut alte solutii in cauze similare? Art. 322, pct. 7 Cod procedura civila prevede altceva.

In a doua situatie este evident ca exista autoritate de lucru judecat. Aici nu e vorba ca Legea nr. 3/1977 este lege speciala, ca nu este lege speciala, ci este vorba despre faptul ca punctajul mediu anual este determinat in functie de un alt stagiu complet de cotizare decat cel corespunzator datei nasterii sau datei deschiderii drepturilor de pensie.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valorificare corecta sporuri grupele i si ii - conform oug 100/2008 eagle_free eagle_free Dispozitiile art. I, art. 78 indice 2, alin. (1) lit. b) si alin. (2) si art. II lit. b) din O.U.G. 100/2008 de modificare a Legii nr. 19/2000 prevad: „Art. ... (vezi toată discuția)
Perioada de grupe, asimilata conditiilor speciale. vreau sa beneficiez de art. 169 din legea nr. 263/2010 IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna seara, Am fost pensionat in 28/11/2006 cu urmatorul stagiu de cotizare: 43 ani, 10 luni, 9 zile din care -grupa I 19 ani, 1 luna, 6 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor gr.i si gr.ii art.169 legea nr. 263/2010 PMitica PMitica Revin cu postarea despre acelasi subiect, aducand cateva modificari la anumite greseli ce erau in textul postarii. 1) Sunt pensionat la limita de varsta in ... (vezi toată discuția)