avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuzul de a pune in executare o sentinta civila, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuzul de a pune in executare o sentinta civila, definitiva si irevocabila

Va rog a-mi indica temeiul legal (cod, articol) precum si cele necesare pentru argumentarea/motivarea unei plangeri penale prealabile impotriva unui functionar public care, in exercitarea functiei sale, refuza de cca. 2 ani sa puna in executare o sentinta civila definitiva si irevocabila (obligatia de a face, recte readucerea unui imobil la starea initiala) punand astfel in pericol de degradare/distrugere o proprietate privata.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 13:32, 23 Iulie 2010
Decizia nr. 470/2009 a ICCJ
"Pentru antrenarea răspunderii penale a executorilor judecătoreşti se aplică Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti care derogă de la legea generală, codul penal, urmând ca executorii judecătoreşti să răspundă penal pentru refuzul de a îndeplini un act sau de a efectua o executare silită numai atunci când există un refuz motivat din partea executorului judecătoresc. Dacă refuzul este considerat ca fiind nejustificat, acesta se va adresa Judecătoriei care se va pronunţa printr-o hotărâre judecătorească supusă recursului dacă admite plângerea şi-l obligă pe executor să îndeplinească actele de executare silită indicându-i acestuia în ce fel va întocmi aceste acte. Numai în cazul în care executorul judecătoresc nu va respecta cu rea credinţă obligaţia stabilită prin hotărâre judecătorească, el este pasibil de răspundere penală pentru infracţiunea săvârşită intenţionat sau din culpă care este incriminată prin art. 53 alin. (6) din Legea nr. 188/200"
Multumesc pentru promptitudine.
Ma scuzati insa nu am precizat ca functionarul public subiect al mesajului meu nu este un executor judecatoresc ci este un primar.
ati apelat la un executor judecatoresc pentru punerea in aplicare a sentintei?
Nu.
Nu am fost parte in procesul care a generat sentinta.
Eu, in calitate de persoana direct afectata, am facut o sesizare la Inspectoratul de Stat in Constructii care a obtinut in instanta sentinta pe care ulterior a comunicat-o Primariei pentru a fi pusa in executare.
Adresati-va inspectoratului de stat in constructii pentru ca acestia la randul lor sa se adreseze executorului judecatoresc,avand in vedere ca v-ati adresat cu plangere scrisa .

Alte discuții în legătură

Cum se face o plangere in instanta marfan marfan Buna ziua, as vrea sa stiu cum se face o plangere in instanta, pe motiv ca primaria nu pune in aplicare o sentinta definitiva si irevocabila de punere in ... (vezi toată discuția)
Reincadrare stiuculita stiuculita Am fost destituit din administratia publica locala cu ocazia disponibilizarilor , din motive care nu au avut la baza criteriile stabilite de lege. Am actionat ... (vezi toată discuția)
minuta tine loc de sedinta sau nu? wolfususro wolfususro Am o intrebare: Minuta din a 2-a instanta-Inalta Curte ..poate fi considerata ca tinand loc de sentinta? In concret am incunostintat partea adversa de ... (vezi toată discuția)